Dnes večer se otevře 1500 kostelů veřejnosti

Vložil
ČTK
09.06.2017 08:20
Praha

Praha - Brány bezmála 1500 chrámů, kaplí a modliteben se dnes večer otevřou během Noci kostelů, která se koná již podeváté. Příchozí čekají komentované prohlídky jindy nedostupných památek v nezvyklou dobu, koncerty, divadelní představení, výstavy či workshopy. Lidé se mohou podívat do sakristií, klášterních zahrad, zvonic a krypt, vystoupat do věží nebo si zkusit zahrát na varhany.


Akce se těší velkému zájmu nejen věřících, loni přišlo do kostelů na půl milionů lidí. Organizátoři chtějí návštěvníkům netradičně a nenuceně přiblížit křesťanství a vzbudit zájem o společenskou a kulturní hodnotu kostelů.

Například v Praze letošní program zpestří ponton František, který bude kotvit u Karlova mostu. Velký zážitek slibuje i tradiční Pouť světla přes Karlův most, kterou mohou lidé absolvovat se svící v ruce z kostela sv. Tomáše na Malé Straně do kostela Nejsvětějšího Salvátora na Křížovnickém náměstí.

Plzeňské návštěvníky Noci kostelů bude rozvážet i historický trolejbus, centrum Brna bude zase křižovat šalina Noci kostelů. Královéhradecká diecéze připravila pro návštěvníky kostelů varhanní i vokální koncerty, výstavy kronik, ornátů a liturgických předmětů, ochutnávku vín, meditaci při svíčkách, zvonění zvonů, interaktivní hry nebo výtvarné aktivity pro děti i dospělé. Konkrétní program jednotlivých kostelů najdou zájemci na webu www.nockostelu.cz.

Pořadatelé se inspirovali podobnou akcí, která se dlouhodobě koná v Rakousku. Noc kostelů je určena pro co nejširší veřejnost - i pro ty, kteří stojí mimo církev či na jejím okraji, říkají organizátoři.
0 komentářů
přidat komentář

Související články