EnviroCity 2017 - program festivalu

Zdroj
Michaela Pánková
Vložil
Tisková zpráva
27.05.2017 16:40
Místo konání:
Nuselské schody (při špatném počasí Excelsior Pub), Praha 2-Vinohrady

út 30. 5.
19.00 Marie Davidová: zahájení festivalu EnviroCity
Marie Davidová, Kateřina Zímová, Šimon Prokop – projekt COLridor a výstava jeho GIGA mapy
Andrea Pekárková: Vizuální diverzita – audiovizuální performance
Česká společnost pro ochranu netopýrů a Kateřina Zímová – noční piknik s netopýry a mapování jejich druhů

st 31. 5.
5.00 Kateřina Zímová – ranní piknik s ptáky a mapování jejich druhů
16.00 Kateřina Zímová: Jedlá krajina; restaurace pro čmeláky a včely I –  komentovaná vycházka po zeleni v okolí Nuselských schodů s piknikem a výrobou seed bombs (osevných kuliček)
18.00 Michaela Pixová: Radikální emancipace ve městě – prezentace s diskuzí

čt 1. 6.
18.00 Co nám přináší městské biokoridory? – debata
Diskutovat budou: Matěj Michalk Žaloudek: asistent určené zastupitelky hl. m. Prahy pro pořizování územního plánu Mgr. Petry Kolínské; Monika Horáková – zastupitelka městské části Praha 2; Martin Čerňanský – odborník na krajinu, vesnická sídla a lidovou architekturu z Národního památkového ústavu; Kateřina Zímová – předsedkyně spolku CooLAND a Marie Davidová – předsedkyně pořádajícího spolku Collaborative Collective.

pá 2. 6.
18.00 Marie Davidová: Architektura jako součást ekosystému – prezentace s diskuzí

so 3. 6.
11.00 Sousedský brunch na Nuselských schodech
Přijďte strávit dopoledne na Nuselských schodech, podělit se o drobné občerstvení, poznat své sousedy i nesousedy a užívat si veřejný prostor. Spolupořádají: Přátelé Nuselských schodů, Zelená zahrada, Zachraňme Zvonařku, Praha 2 žije

ne 4. 6.
16.00 Komunitní piknik
18.00 Jana Novorytová a kol.: Těloschody – taneční performance
Interpretace: Jana Novorytová, Jarmila Kordíková, Markéta Pucová a Romana Packová

po 5. 6.
18.00 Kateřina Zímová: Jedlá krajina; restaurace pro čmeláky a včely II – komentovaná vycházka po zeleni v okolí Nuselských schodů s piknikem a výrobou seed bombs (osevných kuliček)

út 6. 6.
18.00 Darina Alster: Mořská siréna – pohybově-vizuální performance
18.30 Markéta Gebrian: Květinově rostlinné fantazie; virtuální zahrady pro města – prezentace
19.00 Příjemné posezení s navazující diskuzí s Birgerem Sevaldsonem, norským profesorem z Oslo School of Architecture and Design a zakladatelem Systems Oriented Design a Design for Democracy, nad vztahem ekologie, demokracie a ekonomie v systemickém kontextu.

st 7. 6.
18.00 Birger Sevaldson (NO): Jak přispívá design k budování demokratické kultury? – prezentace s navazující diskuzí o vztahu ekologie, demokracie a ekonomie v systemickém kontextu (prezentace je v angličtině s českým překladem)

čt 8. 6.
18.00 Petr Tvrdek, farář Starokatolické církve – oslava svátku sv. Medarda u kaple sv. Rodiny spojená s vyprávěním o historii lokality

O festivalu
První ročník letního festivalu EnviroCity vznikl v roce 2014 jako iniciativa architektů a designérů ze sdružení Collaborative Collective, kteří již v minulosti zrealizovali několik projektů určených k oživení veřejných prostranství. Centrem festivalového dění byl environmentální dřevěný pavilon Loop zhotovený se studenty Fakulty umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci a studenty Fakulty Lesnické a dřevařské na České zemědělské univerzitě, který putoval různými částmi Prahy (zahrada IPR Praha, industriální prostor Nákladového nádraží Žižkov). Pavilon poskytl zázemí pro konání prezentací, diskuzí, site-specific představení, koncertů a dalších aktivit a díky svému designu se rovněž přímo podílel na moderování mikroklimat městských tepelných ostrovů v daném místě. Spolupořadateli akce byli Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy a Landscape festival.

O pořadateli
COLL COLL jako platforma architektů a designerů byla založena Krištofem Hanzlíkem v roce 2008 a od té doby se v ní vystřídalo na 17 architektů, designerů a přátel. Platforma pracuje mezioborově na různé škále projektů sahajících od návrhů vzorů pro porcelán, přes městský design, rekonstrukce, rodinné domy až po kulturní komplexy.
V roce 2012 založili Marie Davidová, Krištof Hanzlík a Martin Gaberle dnes spolek Collaborative Collective zacílený na environmentální komunitní projekty, vědu, výzkum a vývoj v architektuře. Pod hlavičkou spolku bylo realizováno několik projektů určených k oživení veřejných prostranství – pavilon pareSITE pro reSITE festival, dílna o městském nábytku instantPARK pro festival urbanACT, workshop a návazný návrh úprav podchodů v Karlových Varech, pavilon a rozcestníky pro festival Živé Město aj.
Festival EnviroCity, který spolek uspořádal poprvé v roce 2014, navazoval na výzkumný projekt environmentálního pavilonu Loop, vzniklý pod vedením Marie Davidové, Šimona Prokopa a Martina Klody jako výsledek transdisciplinárního atelieru na Fakultě umění a architektury na TUL a Fakultě lesnické a dřevařské na ČZU. Jeho cílem bylo seznámit veřejnost s možnostmi současné architektury ve vztahu k práci s udržitelnými materiály a jejich použití ve veřejném prostoru. Aktuální ročník EnviroCity 2017 se odvíjí od úzké spolupráce se spolkem CooLAND. Vizí CooLAND je pestrá krajina pulzující rozmanitým životem.

Marie Davidová
Marie Davidová spolu s Krištofem Hanzlíkem v roce 2011 obnovila tehdy zaniklý COLL COLL a je spoluzakladatelkou a předsedkyní spolku Collaborative Collective. V současnosti rovněž studuje doktorský program na Fakultě architektury ČVUT a na Fakultě umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci. Svůj magisterský titul v architektuře získala na Oslo School of Architecture and Design. V Oslu rovněž pracovala jako architektka v kancelářích Snohetta a Expology. Dále vyučovala na Fakultě architektury a výtvarného umění na NTNU v Trondheimu a byla hostovskou vedoucí ateliéru na Architectural Institute in Prague (ARCHIP) a na Fakultě umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci. Marie založila směr designu Systemic Approach to Architectural Performance (SAAP). SAAP je fúze procesově orientovaných směrů, původně iniciovaná integrací směrů Systems Oriented Design a Performance Oriented Architecture. SAAP vyvíjí metodologii a generuje teorii skrze experimentální praxi. SAAP zahrnuje časově založený eko-systemický co-design s abiotickými i biotickými aktéry, lidi nevyjímaje. Marie v tomto poli vede hostovské přednášky a workshopy napříč Evropou, Severní Amerikou, Asií a Afrikou, kde také hojně publikuje.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články