Památky Olomouckého kraje získají z dotací na opravy 31 mil. Kč

Vložil
ČTK
09.05.2017 08:10
Olomouc

Olomouc - Zámky, kostely, kaple či venkovské usedlosti na území Olomouckého kraje dostanou téměř 31 milionů korun na svou obnovu. Peníze na opravu kulturních památek, ale i městských památkových rezervací a zón budou z šesti dotačních programů ministerstva kultury. ČTK o tom informoval mluvčí olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Vlastimil Staněk. Podporu získá například zámek v Plumlově, ale peníze půjdou i na restaurování obrazů či opravu varhan.

Přes šest milionů dotací z programu záchrany architektonického dědictví se týkají především církevních objektů a dvou zámků. "Jeden z nich, Vysoký zámek v Plumlově, získá 800.000 korun na sanace zemní vlhkosti," uvedl Staněk.

Z programu, ze kterého jsou příspěvky na zajištění nejnaléhavějších oprav, zejména na odstranění havarijního stavu střech a nosných konstrukcí, bude 4,5 milionu korun. Poputují podle Staňka na opravu tří zámků, sedmi kostelů, kláštera, kaple, ale také domu dělnické kolonie v Olomouci-Hejčíně.

Přes 9,5 milionu korun získají města v Olomouckém kraji zařazená v programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. "V tomto programu jsou poskytovány příspěvky na obnovu kulturních památek nacházejících se v nejcennějších částech historických měst prohlášených za památkové rezervace nebo památkové zóny," doplnil mluvčí olomouckého NPÚ.

Celkem 1,2 milionu korun získají čtyři venkovské usedlosti a dva kostely z programu péče o vesnické památkové rezervace, vesnické památkové zóny a krajinné památkové zóny. Obnoveny budou zejména památky lidové architektury, jako jsou zemědělské usedlosti, chalupy, kapličky a boží muka. "Z programu restaurování movitých kulturních památek byly tentokrát peníze přiřčeny církevním zařízením. Kromě restaurování obrazů budou opraveny varhany, lustry, křtitelnice, zpovědnice a boční oltář. Na tyto práce je připraveno 1,9 milionu korun," dodal Staněk.

Na památky v kraji bude uvolněno také 7,7 milionu korun z programu podpory obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností.
0 komentářů
přidat komentář

Související články