Ministerstvo kultury vyhlásilo vilu Franke kulturní památkou

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
07.04.2017 15:50
Tišnov

Tišnov - Ministerstvo kultury znovu vyhlásilo takzvanou vilu Franke v Tišnově na Brněnsku kulturní památkou. Jde o první případ z řady objektů, které byly na seznamu památek už koncem 80. let minulého století. Odborníci ale loni zjistili, že tyto záznamy jsou neplatné, a že je proto nutné proces opakovat. Podobná procedura zřejmě čeká ještě desítky dalších, vyplývá z vyjádření památkářů.


Problém vznikl na přelomu let 1987 a 1988. Příslušné komise sice o prohlášení objektů památkou rozhodly včas, úředníci je ale vkládali často do registrů až v roce 1988, kdy už platil současný památkový zákon. Památkáři se dlouho domnívali, že právní vada tohoto procesu není taková, aby objekty už nebyly památkami, toto stanovisko už ale neplatí.

V praxi to znamená, že pokud nyní vlastník požádá o odstranění památkové ochrany, musí mu stát vyhovět. "Nyní evidujeme 27 kauz se zrušením prohlášení z důvodu rozhodnutí ministerstva kultury o neplatnosti původního zápisu. Z této sumy jsme dosud podali na ministerstvo kultury návrh na nové prohlášení za kulturní památku u 20 případů, ministerstvo kultury zahájilo řízení o prohlášení věci za kulturní památku u čtyř případů a prohlásilo jednu věc," řekl ČTK Aleš Homola z brněnského pracoviště Národního památkového ústavu.

Tišnovská vila je prvním objektem, který bylo znovu prohlášen památkou. Vilu si nechal postavit sládek z blízkého Předklášteří Rudolf Japp v letech 1898-1899. Stavěl ji pro svou italskou manželku. Podle některých odborníků jde o poněkud bizarní eklektické dílo dosud nezjištěného architekta, který osciloval mezi secesí, neorenesancí a inspirací antikou.

Japp vilu z finančních důvodů brzy prodal, objekt vystřídal několik majitelů. Od první republiky jej vlastní rodina Franke a byl zde penzion s kavárnou. Do něj jezdili umělci i sportovci jako Jiří Voskovec, Jan Werich, Vlasta Burian nebo Gustav Frištenský. V 90. letech minulého století se zde natáčely Četnické humoresky, bydlela zde i slavná americká herečka Sigourney Weaver, známá z filmu Vetřelec. Ta tehdy točila film na hradu Pernštejn, šlo o varianci na příběh Sněhurky.

V domě bydleli i stálí hosté brněnských veletrhů nebo herci a umělci. "Dům má bohatou historii, to byl důvod proč jsme žádali znovu o zpamátnění," řekla ČTK Petra Frankeová.
0 komentářů
přidat komentář