Budějovická teplárna dělá z popílku stavební výrobky

Zdroj
Václav Koblenc
Vložil
ČTK
04.04.2017 18:20
České Budějovice

České Budějovice - Dva stavební výrobky pro tvarové úpravy krajiny začala z materiálu, který zůstane po spálení uhlí a odsíření spalin, vyrábět Teplárna České Budějovice. Prvním je popílek a směsi s popílkem pro násypy a zásypy určené pro stavby silnic a chodníků, druhým granulát pro technickou rekultivaci. ČTK to dnes řekl předseda představenstva teplárny Václav Král.

Teplárna, která dodává teplo a teplou vodu do více než 28.000 bytů ve městě, letos zvýšila ceny tepla přibližně o procento.

"Chceme, aby odpad z výroby neskončil automaticky na skládce, ale našel i jiné uplatnění. Umožní nám to snížit náklady na ukládání zbytkového produktu výroby," řekl Král. Zatímco v létě lze denně vyrobit 50 až 70 tun těchto materiálů, v ostatních měsících při topné sezoně mnohonásobně víc.

Teplárna začala se zkušební výrobou loni na podzim. Po řadě měsíců získala certifikáty, jež vydal Technický a zkušební ústav stavební Praha. Výrobky se mohou využít, když se budují násypy silnic a protihlukové valy, uplatnění najdou při stabilizaci zemin nebo když se pokládají těsnící a uzavírací vrstvy skládek odpadů. Lze s nimi i zasypat rekultivované lokality po těžbě nerostných surovin.

Proměnit odpad na surovinu mohla teplárna až poté, co vybudovala a zprovoznila odsíření uhelných kotlů, to se kolaudovalo počátkem letošního roku. Vyrábí se v míchacím centru, které se stavělo současně s odsířením.

Teplárna České Budějovice zaměstnává 243 lidí. Jejím majoritním akcionářem je město, drží 99,55 procenta akcií společnosti, chce se stát jediným majitelem firmy. Na valné hromadě v červnu rozhodnou akcionáři o tom, zda se teplárna připojí na zdroj z Jaderné elektrárny Temelín, který by měl dodávat teplo do domácností i firem příštích dvacet let. Loni prodala 1573 terajoulů tepelné energie, v roce 2015 to bylo 1468 terajoulů.
0 komentářů
přidat komentář