Brno chce územní studie pro stavbu bydlení ve dvou lokalitách

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
04.04.2017 14:05
Brno

Pohled na areál bývalé střední zahradnické školy v ulici Lány
Brno - Brno si dá vypracovat územní studie na možnou výstavbu bytových domů v lokalitách ulice Lány v městské části Bohunice a Šedovy ulice v městské části Vinohrady. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Martin Ander (SZ). Podle něj budou studie sloužit při změnách územního plánu i stavebním úřadům pro případné rozhodování. Obě studie mají být hotové nejpozději na podzim.


Posílit možnost bydlení Brno zvažuje pod ulicí Lány směrem k říčce Leskavě. "V minulosti tam vznikla střední zahradnická škola. Budovy navrhoval architekt Dušan Jurkovič, takže jsou hodnotné. Na druhou stranu areál neslouží původnímu účelu a je potřeba se zabývat jeho změnou a využitím například pro bydlení," řekl Ander.

Bydlení by podle něj nebylo věnované celé území. "Bude tam určitě i prostor pro další funkce, jako rekreace nebo sport. Studie má být hotová do září letošního roku," řekl náměstek.

Druhým zvažovaným územím pro bytovou výstavbu je svah kolem Šedovy ulice mezi městskými částmi Vinohrady a Židenice. I tam by kromě bydlení mohly podle Andera vzniknout prostory pro sport nebo služby a obchody. "V lokalitě to není snadné z pohledu dopravní dostupnosti a obslužnosti. Ani svah není úplně stabilní, takže se bude muset vyhodnotit i geologické podloží," řekl Ander. Studie by měla být hotová o prázdninách.

Obě studie budou sloužit dvěma účelům. "Budou podkladem pro případné rozhodování stavebního úřadu v té lokalitě, kde budou investoři už teď v souladu s územním plánem, a budou moct být povolené některé projekty. V obou lokalitách ale dojde k poměrně zásadním změnám, takže smyslem studií především bude, aby sloužily jako podklad pro změnu územního plánu," řekl Ander.

Změny územního plánu by se podle něj měly začít připravovat letos. "Příští rok by se měly projednat s veřejností a schválené by mohly být někdy na jaře roku 2019," dodal Ander.
0 komentářů
přidat komentář

Související články