Pobočka NZM od Pleskota a Šramla se v Ostravě začne stavět příští rok

Zdroj
David Moravec
Vložil
ČTK
31.03.2017 08:35
Ostrava

Josef Pleskot
Martin Šraml

Ostrava - Pobočka Národního zemědělského muzea (NZM) v ostravských Dolních Vítkovicích se začne budovat počátkem příštího roku. Otevřena má být v roce 2019. ČTK to řekl ředitel NZM Milan Jan Půček, Muzeum dnes budovy patřící strojírenskému podniku Vítkovice odkoupilo. Expozice věnovaná zemědělské technice a potravinám vznikne ve dvou halách na ploše 6000 metrů čtverečních.


S myšlenkou zřídit v Ostravě pobočku muzea přišel ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), který je častým návštěvníkem industriálních Dolních Vítkovic. Navštěvuje jak hudební festival Colours of Ostrava, tak i například s dětmi Svět techniky. "Líbila se mi interaktivnost tamní expozice. Říkal jsem si, že by bylo dobré, kdyby se takto rozvíjelo i naše muzeum," uvedl Jurečka.

Projekt přijde na 123 milionů korun. V částce jsou zahrnuty i náklady deset milionů korun na koupi objektů od Vítkovic. "Je to první projekt v Ostravě zaštítěný celostátní institucí. Věřím, že tady vznikne nejkrásnější zemědělské muzeum na světě," řekl majitel strojírenské společnosti Jan Světlík.

Jde o budovu bývalé Veronikárny, haly, kde se opravovaly a renovovaly vozy Veronika převážející žhavé železo. Železniční vozy v 19. století údajně dostaly jméno podle milenky jednoho z tehdejších představitelů firmy. Druhá budova sloužila jako sklad žáruvzdorného materiálu.

Projekt vzniká podle návrhu architektů Josefa Pleskota a Milana Šramla. Počítá s vestavbou uvnitř dvou cihlových hal, která obě budovy propojí. Dostaví se i část, ve které bude instalovaná expozice věnovaná potravinám. Má být dynamická a koncipovaná tak, aby mohla reagovat na případné změny. Zaměřena má být nejen na kvalitní české potraviny, ale i na jejich složení, rozmanitost, technologie zpracování a další souvislosti.

Muzeum chce v Ostravě zřídit expozici i depozitář. I ten by měl být aspoň zčásti přístupný veřejnosti. Zemědělské stroje budou rozdělené do čtyř skupin podle jejich využití během zemědělského roku.

Muzeum má kromě hlavní budovy na pražské Letné čtyři pobočky: v Čáslavi, na zámcích Kačina a Ohrada a ve Valticích. Ostravská pobočka bude pátá. Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace. Zabývá se tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny.
0 komentářů
přidat komentář

Související články