Karlovým Varům by slušela jezdecká socha Karla IV., rozhodla porota

Vložil
ČTK
14.03.2017 13:10
Karlovy Vary

foto: Koně na náměstí v Praze 6 Dejvicích, Michal Gabriel 2008, www.michal-gabriel.cz

Karlovy Vary - Jezdecká socha Karla IV. od Michala Gabriela vyhrála v soutěži o nejlepší návrh plastiky s tématem českého krále pro Karlovy Vary. Soutěž pořádal Rotary klub společně s Galerií umění Karlovy Vary. Cílem Rotary klubu bylo vyvolat diskuzi o tom, jestli si město, založené právě Karlem IV., nezaslouží další, v pořadí už čtvrtou Karlovu sochu. ČTK to dnes řekl prezident karlovarského Rotary klubu Bohuslav Peroutka.


"My bychom byli rádi, aby tu po generaci z přelomu 20. a 21. století nebo z přelomu druhého a třetího tisíciletí zůstala socha, která tu dobu nějakým způsobem symbolizuje. Zároveň chtěl Rotary klub říci městu, že ho v tom nenechá samotné a je připraven spolupracovat i co se týká finanční otázky," uvedl Peroutka.

Iniciátorem vypsání soutěže byl Ivan Thýn. Jak řekl, členové Rotary klubu obcházeli případné sponzory a vysvětlovali jim záměr i předcházející aktivity klubu v Karlových Varech, například nedávnou obnovu reliéfu i pomníku Ludwiga van Beethovena.

Do soutěže poslalo 13 návrhů 12 autorů. Porotu pak nejvíce zaujala plastika, složená z kovových desek, která připomíná výrobky z 3D tiskáren, navíc v deskách podstavce se z určitého úhlu objeví svatováclavská koruna. Socha v nadživotní velikosti by mohla stát podle návrhu autora v aleji před Alžbětinými lázněmi.

Na druhém místě se umístil návrh Miroslava Párala a třetí místo si rozdělily návrhy Karla Bečváře a Pavla Opočenského. Všichni čtyři autoři na prvních třech místech získají finanční ocenění a návrhy dostanou k využití zastupitelé města.

Podle náměstka primátora Jiřího Klsáka (KOA) se nyní budou návrhy zabývat komise města, rada i zastupitelé. "Budeme se zabývat nejen návrhy, ale také umístěním, které autoři navrhli," uvedl Klsák.

Podle odhadu autora vítězného návrhu Michala Gabriela by socha v navržených rozměrech přišla na asi osm milionů korun. Město by tak muselo najít prostředky ze svých zdrojů, případně je sdružit se sponzory, pokud by se našli.
0 komentářů
přidat komentář

Související články