O stavební novele budou ještě jednat koaliční experti

Vložil
ČTK
14.03.2017 09:20
Praha

Praha - O novele stavebního zákona, která by měla zjednodušit a zrychlit povolování staveb, budou před závěrečným hlasováním ve Sněmovně ještě jednat experti vládních stran. Mají vyřešit sporné body, aby norma měla dostatečnou podporu. Novinářům to dnes po jednání koaliční rady řekl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.


Novelu připravilo ministerstvo pro místní rozvoj, které spravuje hnutí ANO. Ministerstvo zemědělství, které připadlo lidovcům, má k určitým ustanovením výhrady. O stavebním zákonu chtěla dnes jednat právě KDU-ČSL. Podle Sobotky oba resorty mají "kompetenční spory".

"Ministrovi zemědělství (Marianu Jurečkovi) se nelíbí, že by i vodoprávní řízení mělo být sloučeno do jednoho řízení. My na tom trváme,"
uvedl šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Podle něj norma výrazně urychlí například výstavbu silnic a dálnic.

Ještě před závěrečným hlasováním projednají novelu koaliční experti, mají vyřešit případné sporné body. "Máme velký zájem na dokončení projednávané novely stavebního zákona, aby přinesl zrychlení a zjednodušení povolovacích procesů v naší zemi... To, co by se nejhoršího mohlo stát, kdyby neměla novela dostatečnou podporu, a spadla pod stůl. Jde o to, abychom jednání dovedli do konce a nestala se nějaká chyba," uvedl Sobotka.

Novela by podle vlády měla pravidla zjednodušit a povolovací řízení zrychlit. Do jednoho procesu by se mělo sjednotit územní a stavební řízení s hodnocením dopadů na životní prostředí (EIA). Výsledkem by mělo být jediné povolení. Zkrátit by se měly i lhůty pro soudní přezkoumání žalob proti navrženému stavebnímu řešení.
0 komentářů
přidat komentář

Související články