Spor o židovský hřbitov v Prostějově zaznamenala i diplomacie USA

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
10.03.2017 13:25
Prostějov

Prostějov - Vleklý spor židovských organizací a radnice ohledně pietní úpravy místa bývalého židovského hřbitova v Prostějově se dostal do pravidelné zprávy amerického ministerstva zahraničí, která je zaměřena na ochranu lidských práv ve světě. ČTK dnes informaci získala na internetových stránkách americké diplomacie. Bývalý židovský hřbitov byl zničen za německé okupace a na jeho místě, kde stále leží ostatky bezmála 2000 židovských obyvatel Prostějova, je park a parkoviště.


Americké ministerstvo zahraničí v části zprávy zaměřené na lidská práva a projevy antisemitismu v ČR krátce připomnělo pohnutou historii bývalého židovského hřbitova v Prostějově i jeho loňské zařazení na seznam kulturních památek. Zároveň stručně zmínilo aktuální stav, kdy se radnice se židovskou obcí a americkou dobročinnou nadací Kolel Damesek Eliezer nemůže dohodnout na tom, jakým způsobem bude prostor někdejšího hřbitova rehabilitován. Ve zprávě je uvedeno, že vedení radnice chce zachovat přístup ke škole i přilehlé parkoviště.

Nadace Kolel Damesek Eliezer o rehabilitaci hřbitova usiluje už delší dobu. Někdejší židovský hřbitov ministerstvo kultury zařadilo loni na seznam kulturních památek i přes nesouhlas radnice, která se obávala komplikací například při opravě inženýrských sítí. Letos pak prohlásilo za kulturní památku i 12 historických náhrobků. Náhrobní kameny s židovskými nápisy si za německé okupace rozebrali lidé z okolních vesnic. Použili je například při dláždění dvorků. Některé se podařilo najít.

Židovský hřbitov, místo něhož je nyní park a škola, připomíná jen pomník. Spor se obě strany pokusí vyřešit s pomocí expremiéra Vladimíra Špidly (ČSSD), který se má ujmout role mediátora. Primátorka Alena Rašková (ČSSD) v rozhovoru zveřejněném na internetových stránkách radnice uvedla, že se už se Špidlou sešla

"Výsledkem by mělo být, že se tady my dvě protistrany domluvíme na tom, jaké jsou podmínky pro jednu či druhou stranu, co je nepřekročitelné a co si představujeme. Z toho by měly vyplynout zadávací podmínky pro architektonické řešení,"
uvedla Rašková. Podle ní by se dalších jednání měli zúčastnit také památkáři či ředitel základní školy, která stojí v sousedství bývalého hřbitova. Rašková zopakovala, že i po pietní úpravě místa by měl být zajištěn bezpečný přístup ke škole.

Se Špidlou dnes v Praze jednal rabín a filantrop Louis Kestenbaum a předseda Federace židovských obcí Petr Papoušek. "Kestenbaum se se zprávou (amerického ministerstva zahraničí) seznámil dnes ráno a podle něj dokládá, že projekt rehabilitace starého židovského hřbitova v Prostějově se stává mezinárodním tématem," řekl ČTK mluvčí nadace Kolel Damesek Eliezer Tomáš Jelínek.

Židovský hřbitov v Prostějově byl založen v roce 1801 a v roce 1943 na popud německého starosty zrušen. V Prostějově žila do 19. století významná židovská komunita. Jsou tam pochováni například předkové filozofa Edmunda Husserla či spisovatele Stefana Zweiga.
0 komentářů
přidat komentář

Související články