Modernizace hovorčovické školy usiluje o ocenění pro novostavby

Vložil
ČTK
13.02.2017 17:00
Praha

Ondřej Tuček

Hovorčovice (u Prahy) - Modernizace základní školy v Hovorčovicích u Prahy, která se uchází o ocenění pro novostavby v historickém prostředí, byla podle autora úprav Ondřeje Tučka vedena s respektem k obci. Úpravy a přístavba byly prováděny se snahou o citlivost a respekt k místnímu kontextu, řekl ČTK architekt Tuček. Budova školy byla podle něj jednou z posledních velkých historických staveb v obci. Vesnice byla značně ovlivněna porevoluční developerskou výstavbou, a stavaři se tak snažili zachovat při modernizaci školy maximum historického dědictví.


Stavební úpravy a přístavba hovorčovické školy jsou nominované v soutěži o Cenu Klubu za starou Prahu pro nejlepší novostavbu v historickém prostředí. Výsledky pořadatelé vyhlásí dnes večer. O cenu usiluje celkem šest mimopražských staveb.

Opravená hovorčovická škola začala fungovat v září roku 2015. Slouží pro výuku prvního stupně a má kapacitu asi 150 žáků. V obci a jejím okolí chyběla v posledních letech kapacita základních škol. Na výstavbu a modernizaci školy za celkem 24 milionů korun získala obec státní dotaci, která pokryla přes polovinu nákladů. "Byl to takový malý zázrak, že se na to podařilo sehnat peníze, že se podařilo rozpočet nějakým zásadním způsobem nepřekročit a také to celé stihnout postavit v rozumném termínu, který byl velmi šibeniční," uvedl architekt.

Škola byla založena v roce 1953 v budově z 19. století a fungovala do roku 2000. Poté byla pro nedostatek žáků zrušena. Modernizace a rozšíření školy začalo v roce 2014, budova do té doby sloužila jako sklad a byla ve špatném technickém stavu. Bylo zbouráno několik přístavků, a naopak přibyla nová budova přístavby, kde jsou kromě učeben i jídelna, knihovna, sborovna a zázemí. U školy je také hřiště a zahrada.

Obec nyní mimo tento areál staví další školní budovu, která má začít sloužit letos v září. Poté stoupne kapacita školy až na 340 žáků a postupně začne nabíhat i výuka pro druhý stupeň. I v tomto případě obec spolupracuje s architektem Tučkem.

Hovorčovice mají nyní zhruba 2300 obyvatel. Počet trvale hlášených lidí se od roku 2000 zvýšil v obci dvaapůlkrát.
0 komentářů
přidat komentář

Související články