Ve Vyškově pokračuje bourání zimního stadionu, zbyla jen kostra

Zdroj
Libor Popela
Vložil
ČTK
12.02.2017 13:00
Vyškov

zdroj: www.wikipedia.org

Vyškov - Ve Vyškově pokračuje demolice zimního stadionu. Zbyla z něj už jen hlavní nosná konstrukce, která by měla jít k zemi pravděpodobně do týdne, řekl ČTK vyškovský starosta Karel Goldemund (ČSSD). Město na stejném místě nechá postavit nový stadion, zaplatí za něj 138 milionů korun.


Demolice začala v polovině ledna, a když to počasí dovolí, hotová by měla být v závěru února. Stavební firma průběžně odváží materiál z rozebírané stavby, celkem má jít asi o 6900 tun. "Měli jsme z té dopravy obavy, ale ta se nenaplnila. Všechno funguje tak, jak má, nezaznamenali jsme žádnou stížnost," řekl starosta. Doplnil, že těžkých nákladních aut vyjíždějících ze stavby je do deseti denně.

Vozy vyvážejí materiál směrem k čerpací stanici, při cestě je zaznamenává snímač, který uvádí do činnosti dva přenosné semafory v Dědické ulici. Na obou přístrojích se pak automaticky rozsvítí červená, aby mohlo nákladní auto plynule vyjet vlevo. Dočasně uzavřené je parkoviště u stadionu.

Začít s vlastní stavbou by se mělo počátkem března, opět však bude záležet na počasí. Cílem je, aby se už někdy v listopadu dalo na novém stadionu bruslit. Podle starosty zatím nic nenaznačuje tomu, že by to bylo nesplnitelné.

Demolovaný stadion je ze 70. let, byl stavěný v takzvané akci Z. O jeho zbourání a stavbě nového rozhodli zastupitelé už v roce 2015, rekonstrukci zavrhli. Hlavními důvody bylo, že ke stadionu neexistovala stavební dokumentace a statika už neodpovídala aktuálním normám.

Nový stadion postaví firma Zimní stadion Vyškov z Rousínova, což je dceřiná společnost firmy H+H Technika, která staví a provozuje stadiony v Česku i v zahraničí. Stadion bude na základě koncesní smlouvy zároveň patnáct let provozovat.

Město firmě zaplatí téměř 138 milionů korun. Zhruba 127 milionů tvoří samotná výstavba. Zbytek jsou například úroky, troje bankovní záruky, pojištění a další. Vyškov částku splatí v šesti etapách, první platba je stanovená na konec roku 2018.
0 komentářů
přidat komentář

Související články