Praha nechá vytipovat místa pro vybudování koncertní haly

Vložil
ČTK
31.01.2017 16:20
Praha

Jan Kaplický



Praha - Vedení Prahy nechá vypracovat analýzu, ze které vzejde nejvhodnější lokalita pro umístění nové koncertní haly. Rozhodla o tom dnes rada. Novinářům to řekl radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice). Už nyní se podle něj jako zajímavý rýsuje pozemek nad stanicí metra C Vltavská, která potřebuje rekonstrukci. O vzhledu budovy rozhodne mezinárodní architektonická soutěž. Hala by mohla vzniknout mezi lety 2023 až 2025. Vyšla by na dvě až dvě a půl miliardy korun.


O vybudování koncertního sálu a možných lokalitách se v Praze debatuje řadu let. Naposledy zazněla varianta, že by na ostrově Štvanice mohl stát Rejnok, projekt, který zesnulý architekt Jan Kaplický vytvořil pro České Budějovice. "Vlastníci práv se samozřejmě mohou přihlásit do nezávislé soutěže," komentoval to dnes Wolf. Podle něj by ale projekt musel být upraven, mimo jiné co se kapacity týká. Praha chce totiž stavět budovu pro 1800 až 2200 návštěvníků. Rejnok má kapacitu zhruba poloviční. O Kaplického projekt navíc znovu projevily zájem České Budějovice.

Vznikne nejen sídlo pražských filharmoniků, ale i multifunkční prostor pro pořádání výstav a restaurace. "Podobný projekt by Praha realizovala po více než 100 letech. A my jsme tomu nyní nejblíže," řekl radní. Nejlepší lokalitu chce město vytipovat do konce března. Během dalších tří měsíců pak připraví architektonickou soutěž.

Zamýšlená českobudějovická stavba dostala přezdívku Rejnok díky tvaru a barvě. Dokončená studie je Kaplického nejdopracovanějším dílem v tuzemsku. Navržený objekt má trojúhelníkový půdorys a zaujímá plochu téměř 1,5 hektaru. Architekt Kaplický je uznáván především ve světě. Ve své vlasti ve větší známost vzešel až po vítězství v mezinárodní soutěži na novou budovu Národní knihovny, to už mu bylo skoro 70 let. Z výstavby takzvaného blobu nakonec sešlo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články