MfD: Brněnský hotel Avion je na prodej

Vložil
ČTK
29.03.2011 15:30
Brno

Bohuslav Fuchs

Brno - Funkcionalistický hotel Avion v centru Brna je na prodej. Jeho současný majitel Stanislav Berousek nemá peníze na rekonstrukci a hotelu se zbavuje, napsala dnes Mladá fronta Dnes (MfD). Berousek, který loni nedostal dotace z fondů EU na opravu hotelu, už podle informací ČTK o nové dotace nezažádal.

    "Je mi to líto, ale už na to nemáme peníze," citoval Berouska list. Majitel už se k prodeji dál odmítl vyjadřovat. "Nebude veřejný a ani cena není veřejná," dodal. Podle listu může být prodej památky problematický, protože nový majitel bude muset zaplatit i rekonstrukci v řádech desítek milionů korun.
    Podle jihomoravského radního pro kulturu Pavla Balíka (KDU-ČSL) má kraj, který národní památky hlídá, jen omezené možnosti ovlivnit, co s hotelem dále bude. "Pokud nový majitel nezasáhne do konstrukce stavby, nemůžeme nic dělat. V Avionu by tak bohužel mohlo vzniknout třeba i kasino," řekl listu.
    Berousek ještě loni na podzim ČTK sdělil, že pokud se mu nově podaří získat prostředky na rekonstrukci slavné budovy, začne s ní letos. Termíny původně plánované obnovy hotelu z 20. let minulého století už se posouvaly několikrát, naposledy se mělo začínat loni na jaře. Berousek však při poslední žádosti o příspěvek z EU loni neuspěl, nově o dotaci nezažádal.
    Vláda loni v únoru zařadila Avion do skupiny staveb s nejvyšší památkovou ochranou. Prohlášení památek za národní kulturní památku znamená jejich přeřazení do vyšší kategorie, deklaruje se jejich mimořádný kulturní význam.
    Naposledy, loni na jaře, funkcionalistická památka od architekta Bohuslava Fuchse nedostala peníze z programu EU, který rozděluje finance pro jižní Moravu a Vysočinu. Žádost neuspěla i kvůli tomu, že prý je v centru Brna řada hotelů a další už turisté nevyužijí. Podle odborníků však porovnávání Avionu s běžnými turistickými hotely v centru nebylo správné.
    Hotel z roku 1928 je navíc raritou, patří mezi nejužší hotely v Evropě. Je zavřený od loňského ledna.
    Na původních plánech rekonstrukce spolupracoval majitel s architektkou Evou Jiřičnou. Zrekonstruovaná perla Brna měla podle nich nabídnout návštěvníkům 37 pokojů, prosklenou terasu s výhledem na město i vinotéku v podzemí.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
avion
avion
30.03.11 11:41
Dotace
Pavel Kreuziger
31.03.11 09:19
zobrazit všechny komentáře

Související články