Architekti a památkáři se dohodli, jak na obnovu vysílače Ještěd

Vložil
ČTK
10.03.2011 15:05
Jablonec nad Nisou

Karel Hubáček

Jablonec nad Nisou - Architekti a památkáři se dohodli na tom, jak by měla vypadat revitalizace Horského hotelu a vysílače Ještěd, i když zatím není jasné, kdo ji zaplatí. Unikátní stavba ale rekonstrukci nutně potřebuje, veřejnosti slouží už 38 let. Inženýrské sítě jsou poplatné době svého vzniku a obnovu potřebuje i laminátový plášť budovy. Životnost materiálu byla původně počítána na 20 let, za sebou má ale dobu téměř dvakrát tak dlouhou, řekla dnes novinářům náměstkyně libereckého hejtmana pro kulturu Lidie Vajnerová u příležitosti zahájení veletrhu cestovního ruchu Euroregion Tour v Jablonci nad Nisou.

    Přestože Liberecký kraj není vlastníkem unikátní stavby, nechal sestavit komisi složenou z odborníků, architektů a památkářů, kteří vytvořili soubor doporučení pro obnovu a nakládání s objektem, který je od roku 2006 národní kulturní památkou. "Náklady rekonstrukce si nikdo netroufl odhadnout, hodně bude záležet na materiálu, který bude použit na nový plášť," vysvětlila Vajnerová. Zpráva odborné komise podle ní poslouží k přípravě žádosti o dotaci na obnovu Ještědu z Integrovaného operačního programu ministerstva kultury. Studie bude podle Vajnerové sloužit i oddělení památkové péče.
    Odborníci doporučili, aby kraj vzhledem k mimořádnému významu Ještědu pro celý region udělal všechno pro to, aby horský hotel a vysílač získal. Odborná komise doporučila při revitalizaci této výjimečné stavby respektovat památkové hodnoty. Zpracovat by se měl technický průzkum a dokončit průzkum stavební a historický. Na přípravě projektu by se měli podle odborníků podílet žijící autoři, k nimž vedle architekta Karla Hubáčka patří i Otakar Binar, statici Zdeněk Patrman a Zdeněk Zachař nebo stavební projektant Václav Bůžek. Zmizet by měla například pozdější přístavba takzvaného zimního vstupu a provizorní zasklení ochozu. Interiéry by se měly co nejvíce přiblížit své původní podobě.
    Horský hotel Ještěd je českou stavbou století. Hyperboloid vysoký 94 metrů unikátním způsobem slučuje funkci vysílače, hotelu a restaurace. Základní kámen stavby byl slavnostně položen před 45 lety - v červenci 1966. Jeho autor Karel Hubáček získal za projekt v roce 1969 Perretovu cenu udělovanou Mezinárodní unií architektů. Odborníky i laiky dodnes upoutává způsob, jakým budova dotváří siluetu 1012 metrů vysoké hory. Kraj usiluje o zápis stavby na seznam památek UNESCO. Vlastníkem objektu jsou ale od roku 2000 České Radiokomunikace, které ho koupily za 85 milionů korun a dalších více než 20 milionů do něj investovaly.
    "Nelze říct, že by byl stav budovy havarijní, největší problémy jsou se zastaralými sítěmi a technickým vybavením," řekl ke stavu hotelu a vysílače jablonecký starosta Petr Beitl, v minulosti jednatel společnosti Ještěd, která tamní restauraci a hotel provozuje od roku 1996. Firma Ještěd je také jedním ze tří zájemců, kteří se přihlásili do výběrového řízení na dlouhodobý pronájem objektu, které nedávno České Radikomunikace vyhlásily. O vítězi by mělo být rozhodnuto do konce března, právě on by se měl zřejmě podílet i na obnově unikátní stavby.
0 komentářů
přidat komentář

Související články