ZČU začala stavět Ústav umění a designu za 200 milionů

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
13.12.2010 20:15
Plzeň

Plzeň - Po sedmiletém úsilí začala dnes v kampusu Západočeské univerzity (ZČU) na Borech stavba Ústavu umění a designu (ÚUD). "Továrna na umění", jak vyučující i studenti novou budovu nazývají, přijde zhruba na 200 milionů korun. Původní rozpočet ústavu se univerzitě podařilo díky krizi a velké konkurenci dodavatelů snížit o 40 procent, které tak ušetří ministerstvo školství, jež celou stavbu hradí. Zemní práce by měly začít v lednu na pozemku vedle strojní fakulty směrem k průmyslové zóně Borská pole. Ústav umění a designu má být otevřen v září 2012. ČTK to řekl kvestor ZČU Antonín Bulín.
    "Po dostavbě bude ústav transformován na devátou fakultu ZČU. Budova bude sestavená z velkých otevřených ateliérů, flexibilně přestavitelných, a dále z třípodlažního objektu kateder," dodal. Podle ředitele ÚUD Josefa Mištery je možné stavbu zkrátit z 18 na 14 i méně měsíců, ale záleží na počasí. "Je to jednoduchá montovaná hala, taková veliká stavebnice merkur. Na jejím návrhu jsme se podíleli," dodal.
    Sestěhování jedné z nejmladších vysokých škol uměleckého zaměření v ČR pod jednu střechu přinese nejen ekonomickou úsporu, ale ušetří také čas pedagogům i studentům a zvýší kvalitu výuky.
    ZČU se podle Bulína snažila získat finance na stavbu šest let. Vázlo to kvůli nedostatku peněz ve státním rozpočtu i kvůli tomu, že se některé jiné akce staly prioritnějšími, dodal Bulín.
    "Příští rok budeme stavět kromě ÚUD tři výzkumná centra technických fakult. Stavební firmy v regionu se nemusí obávat toho, že nebude práce. Takovéto zakázky jsou srovnatelné s dálnicemi, ale jsou v  mých očích o něco smysluplnější," uvedl prorektor ZČU František Ježek. Kampus tak bude příští čtyři roky velkým staveništěm.
    ÚUD bude mít 6000 metrů čtverečních a kapacitu 550 studentů. Dnes má ústav na 16 oborech 450 studentů a 50 učitelů, kteří působí na sedmi místech po Plzni. "Díky nové budově ještě počet studentů navýšíme o stovku," uvedl Mištera. Ústav začínal v roce 2002 jako součást Pedagogické fakulty ZČU s 80 studenty ilustrace a designu. Vznikl jako reakce na chybějící vysoké umělecké školy v severozápadních, západních a jižních Čechách. Přilákal řadu významných českých umělců, například sochaře Jiřího Beránka a Vratislava Karla Nováka, Helenu Krbcovou pro fashion design, malíře Mikoláše Axmanna, Borise Jirků, Jiřího Kornatovského a jedním z posledních byl Jiří Barta, významný režisér a tvůrce animovaných filmů, jenž garantuje nový obor animovaná tvorba.
    "Intenzivní rozvoj ústavu už skončil. Chtěli bychom ještě akreditovat magisterský obor produktového designu a myslíme si také na fotografii a některé speciální ateliéry jako například komiksu, o nějž je velký zájem," uvedl Mištera. Původní záměr akreditovat a otevřít architekturu nebude nyní naplněn kvůli přetlaku architektů i škol.
    Díky tomu, že Plzeň nedávno uspěla jako Evropské město kultury 2015, počítá ÚUD ještě s  projektem Světovar, kde vedle multifunkčního centra pro kulturu vznikne pobočka pražského uměleckoprůmyslového muzea. "S vedením už jednáme. S tímto subjektem chceme spolupracovat a chceme mít ještě na Světovaru nějaké dílny, protože plánujeme akreditovat nové obory na restaurování užitého umění," dodal ředitel.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Soutěž?
Tomáš Beránek
14.12.10 10:46
architekt?
Tomáš Novotný
14.12.10 01:21
Copak
Jiří Schmidt
14.12.10 02:11
CKA
mufna
14.12.10 06:04
Pleňská škola umění
pozorovatel
14.12.10 08:07
zobrazit všechny komentáře

Související články