Ve Vídni začala výstava o architektovi Bohuslavu Fuchsovi

Vložil
ČTK
09.12.2010 17:40
Rakousko

Vídeň

Bohuslav Fuchs

Vídeň - Ve výstavním centru v budově Ringturm ve Vídni začala dnes výstava s názvem Bohuslav Fuchs - Architekt české avantgardy. Autora slavných brněnských funkcionalistických staveb jako Zemanova kavárna či hotel Avion přiblíží publiku v rakouské metropoli do 18. března. Podle jednoho z kurátorů Adolpha Stillera je to poprvé, co se Fuchsovo životní dílo představuje mezinárodně.
    Na výstavě jsou k vidění snímky nejznámějších Fuchsových staveb i originální plány k některým z nich. Nechybí ani původní předměty, které v budovách bývaly. V expozici je tak třeba židle či ramínko na šaty z brněnských zábrdovických lázní, kliky z někdejší Moravské banky na brněnském náměstí Svobody nebo zábradlí z hotelu Kostelecký neboli Avion. Doplňují je modely některých budov.
    "Brno je hlavní město funkcionalismu. Taková hustota moderních staveb není nikde," uvedl Stiller. Podle něj jsou Fuchsovy stavby mimořádně kvalitní a mohly by stát v New Yorku, Paříži či Londýně.
    Bohuslav Fuchs (1885-1972) vystudoval v Praze Akademii výtvarných umění. Byl žákem Jana Kotěry, v jehož kanceláři začínal. V roce 1923 se vrátil na Moravu a usadil se v Brně. Nejprve pracoval jako architekt městského stavebního úřadu, díky čemuž výrazně ovlivnil tvář jihomoravské metropole. Později si otevřel vlastní ateliér. Vypracoval na 520 projektů. Kolem 160 z nich se realizovalo.
    K Fuchsovým nejznámějším stavbám patří brněnský hotel Avion z let 1927-1928, který vznikl v úzké proluce mezi domy v ulici Česká. Odborníci mluví o mimořádné prostorové koncepci. Budova totiž vyrostla na miniaturní parcele, přesto působí vzdušným dojmem. Z let 1928-1930 pochází Moravská banka, kde dnes sídlí Komerční banka. V roce 1929 se postavil městský pavilon na brněnském výstavišti.
    Fuchs je podepsán také pod projektem takzvaného "rohlíku" v Kounicově ulici, kde je dnes Univerzita obrany. Zničená Zemanova kavárna se znovu vybudovala podle Fuchsových originálních plánů v 90. letech. Ze 30. let pocházejí termální lázně Zelená žába v Trenčianských Teplicích a zotavovna Morava v Tatranské Lomnici.
    "Československo bylo ve střední Evropě tehdy nejblahobytnější zemí. To se projevilo také na moderních stavbách. Funkcionalistické budovy ve Vídni by se daly spočítat na prstech. Rakousko bylo v meziválečném období chudé," řekl ČTK kurátor Adolph Stiller.
    I když Fuchs své budovy postavil jen na Moravě, na Slovensku a ve východních Čechách, podle kurátora Jana Sapáka je jeho dílo srovnatelné s pracemi nejznámějších architektů meziválečné doby. Do ciziny nepronikl hlavně proto, že neměl nikoho, kdo by jeho stavby propagoval. "V případě Fuchse se nebojím říct, že byl světový. Asi bychom si to měli uvědomit hlavně doma," řekl ČTK Sapák.
    Výstava v budově Ringturm na kraji ulice Schottenring je otevřena od pondělí do pátku od 09:00 do 18:00. Vstup na ni je bezplatný. V prodeji je katalog za 25 eur (asi 627 Kč). Studenti a důchodci ho mohou pořídit za 15 eur (376 Kč).
0 komentářů
přidat komentář

Související články