Starosta Brna-střed ustoupil od záměru multifunkčního domu Wilson

Vložil
ČTK
16.11.2010 13:20


Brno - Starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka (ODS) ustoupil od dlouhodobého záměru radnice, aby uprostřed vilové Masarykovy čtvrti vznikl dům Wilson s 80 byty a obchody. Chce tam místo toho dům přiměřený zástavbě se službami a doplňkově s byty, řekl ČTK. Objekt má vzniknout v bývalém vojenském areálu u náměstí Míru.

    Brno získalo někdejší kasárenský areál od ministerstva obrany. Bezplatně, ovšem s podmínkou nekomerčního využití. Pak radnice uzavřela smlouvy s developerem na stavbu domu Wilson. Armáda ho však za nekomerční nepovažovala a vyměřila Brnu pokutu. Město deset milionů korun zaplatilo. Bývalá starosta Brna-střed Dagmar Hrubá poté kvůli smlouvám s investorem, údajně nevýhodným pro radnici, stanula u soudu. Pravomocné rozhodnutí dosud nepadlo.
    "Současný stav je stále ten, že je to zapečetěný areál s lebedou a ruinami," uvedl Šťástka. Zdůraznil, že úředníci dosud neuzavřeli anketu ve zpravodaji Brna-střed ani na internetových stránkách, kde se lidé mohou k využití prostoru vyjádřit. Zatím vede varianta předat areál za symbolické nájemné neziskovému sektoru, který sežene dotace a komplex využije podle svých představ.
    Šťástka podporuje variantu, aby se areál zrekultivoval a postavil se tam nový objekt s ordinacemi lékařů, lékárnou, mateřskou školou, knihovnou i místnostmi pro různé kluby. Doplňkové by tam prý mohly být byty. "Já osobně se nebráním přiměřené formě nového bydlení, například pro mladé rodiny. To znamená žádný velkolepý bytový dům," popsal. Zdůraznil, že stavba má být přiměřená okolí.
    Kdy radnice jednu z variant vybere a začne uskutečňovat, není jasné. Na řešení se musí podílet i brněnský magistrát a primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD) mluvil před volbami o tom, že objekt vězí v právních pastech. Podle něj o něm navíc nelze rozhodnout, dokud neskončí soud s Hrubou. Podle Šťástky bude rozhodující, zda zůstane v platnosti prvotní smlouva o bezplatném převodu z armády na město. "Soud, který (nepravomocně) osvobodil Dagmar Hrubou, řekl, že platná není," řekl Šťástka ČTK v srpnu. Pospíšil to tehdy potvrdil s douškou, že takové vyjádření soudu v trestní věci není závazné a o neplatnosti smlouvy by musel soud rozhodnout v občanskoprávním řízení. Přesto může být vyjádření soudu v trestní věci vodítkem, dodal.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
dům Wilson
Ing.arch. Josef Myslivec
18.11.10 12:39
ad ing. arch. Myslivec
Václav Průcha
19.11.10 08:59
ad ing. arch. Myslivec
DeRon
20.11.10 06:16
zobrazit všechny komentáře

Související články