Masarykova univerzita dokončila kampus, stál pět miliard

Brno - Masarykova univerzita dokončila a zprovoznila svůj kampus v Brně-Bohunicích, jeden z největších a nejnákladnějších projektů v akademické sféře posledních let ve střední Evropě. Do nových pavilonů přestěhovala hlavně přírodovědné a lékařské obory z pracovišť roztroušených po celém městě. Celkové náklady přesáhly pět miliard korun. Kampus není jen místem pro studium, ale také pro vědecký výzkum, řekl novinářům rektor školy Petr Fiala.
    "Úspěšným uskutečněním projektu kampusu se Masarykově univerzitě podařilo splnit bezmála 100 let starý cíl zakladatelů univerzity, kteří usilovali o vybudování zázemí odpovídajícího významu druhé české univerzity," uvedl Fiala. Kampus je srdcem nové městské čtvrti, krytá lávka jej spojuje s Fakultní nemocnicí Brno i novým obchodním střediskem. Soukromý investor chystá výstavbu ubytování pro studenty a pedagogy.
    Areál spolykal 10.000 tun oceli a 85.000 tun betonu. V kampusu vede 3000 kilometrů kabelů, řekl kvestor Ladislav Janíček.
    Univerzitní kampus Bohunice tvoří celkem 24 výukových a výzkumných pavilonů. Součástí je informační centrum s knihovnou a studovnami, výukové centrum s aulou a posluchárnami a sportovní hala. Areál poslouží zhruba 5000 studentů a 1000 pedagogů a výzkumných pracovníků z lékařské fakulty, přírodovědecké fakulty a fakulty sportovních studií.
    Celkové náklady na stavbu kampusu činí 5,159 miliardy korun. Projekt je financován ze státního rozpočtu podporovaného úvěrem Evropské investiční banky, vlastních zdrojů Masarykovy univerzity a z prostředků města Brna. Stavební práce začaly v roce 2003. První objekty kampusu škola zprovoznila v roce 2005, další potom v letech 2007 a 2009. Dnes slavnostně otevřela poslední z nich.
    Kolem kampusu zřejmě postupně vyroste řada dalších souvisejících vědeckých, výzkumných a univerzitních pracovišť, počítá se také s rozvojem služeb. Brněnská radnice připravuje výstavbu tramvajové tratě ke kampusu. Dosud je areál dostupný jen autobusem. "Brno v září schválilo změnu územního plánu, která umožní trať postavit. Věřím, že do dvou nebo tří let se to podaří," uvedl náměstek primátora Martin Ander (SZ).
    Kampus oživila řada uměleckých děl současných autorů - jsou mezi nimi sochy, plastiky, busty významných osobností. Například příchozí od nákupního centra spatří při vstupu bronzovou plastiku T. G. Masaryka od sochaře Vincence Makovského.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
klimatizace
Martin B
02.10.10 01:53
před 20 roky dobrý
palmexman
02.10.10 11:44
...Tedy,...
šakal
04.10.10 02:40
zobrazit všechny komentáře

Související články