Rients Dijkstra (Maxwan): Ostrava je dynamické místo

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
07.09.2010 00:15
Ostrava

Rients Dijkstra
Maxwan architects + urbanists

Rients Dijkstra
Ostrava - Za dynamické místo s obrovským potenciálem považují Ostravu architekti z nizozemského studia Maxwan, které vyhrálo mezinárodní urbanistickou soutěž na budoucí podobu výstaviště Černá louka. Právě proměna této oblasti v novou městskou čtvrť spojující kulturní a vzdělávací instituce s  bydlením je stěžejním projektem, s nímž se Ostrava uchází o titul Evropské hlavní město kultury 2015. Architekt Rients Dijkstra dnes novinářům řekl, Ostrava je originální a má Evropě co nabídnout.
    "Když kultura existuje na nějakém místě, které je pořád stejné, tak se nemění a má tendenci stagnovat. Aby se kultura mohla rozvíjet a měnit, potřebuje právě takové dynamické místo jako je Ostrava," uvedl Dijkstra.
    Dodal, že právě kvůli tomu považuje Ostravu za ideálního kandidáta na Evropské hlavní město kultury 2015.
    "Ostrava je dynamicky se měnící oblast, která se z průmyslového města stává městem kulturním," míní architekt. Podle představitelů architektonického studia vznikal vítězný návrh zhruba měsíc a inspirací pro ně byla Ostrava samotná i její hornická minulost. "Když jsme se dozvěděli to zadání, bylo to místo pro nás velmi okouzlující a velmi zajímavé," řekl další z autorů návrhu Hiroki Matsura s tím, že je oslovil také fakt, že celý projekt má vysoké ambice. "To je pro nás rozhodující, pokud se do projektu chceme pustit," vysvětlil Matsura. Studio bude nyní svůj návrh ještě detailně rozpracovávat.
Adam Gebrian
    Podle architekta Adama Gebriana, který je autorem ideové koncepce proměny Černé louky, je obrovským přínosem návrhu Maxwanu především jeho práce s veřejným prostorem. Maxwan vypracoval projekt, v němž je součástí území park obklopený budovami, které kolem středové plochy vytváří jakousi podkovu. "Srdcem návrhu je veřejný prostor, který je napájený jakoby tepnami, což jsou ulice nebo řeka a pak jsou to ty podružné orgány a střeva, které to obklopují a v tom plave ta potrava a v  tom jsou ty jednotlivé stavby," míní Gebrian.
    Dodal, že samotná proměna Černé louky by podle něj mohla pomoci i české architektuře. V budoucnu se plánuje také vypsání architektonických soutěží, jejichž počet by mohl být okolo desíti, což je podle odborníků obdobné množství soutěží, jaké je v ČR realizováno za celý rok.
    Architekti svůj návrh v úterý představí i  čtveřici komisařům, kteří do města přijedou den před definitivním rozhodnutím, které město nakonec bude Česko reprezentovat, zda Ostrava či Plzeň.
    Nizozemská urbanistická kancelář Maxwan vznikla roku 1994. Její první zakázkou a zároveň realizací byl návrh pro nově vznikající nizozemského město Leidsche Rijn na okraji Utrechtu. Roku 2004 byl šéf Maxwanu Dijkstra jmenován jedním z poradců starosty Londýna pro nový rozvoj města. Maxwan zvítězil v mnoha urbanistických soutěžích a zaměřuje se právě na urbanismus městských čtvrtí.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
OSTRAVA V NEDĚLI
de ardoise
08.09.10 09:30
zobrazit všechny komentáře

Související články