Pardubice opraví plavecký areál bez evropských dotací

Vložil
ČTK
22.06.2010 09:55
Pardubice

Pardubice - Pardubice opraví plavecký areál bez evropských dotací. Kvůli modernizaci zastaralého objektu se zadluží. Část zaplatí z prodeje městských bytů. Oprava bude stát 588 milionů korun. Rozhodli o tom dnes většinovým počtem hlasů městští zastupitelé.

    "Pokud budeme opravu odkládat, tak se jí nedočkáme a nebo se bude jenom prodražovat," řekl náměstek primátora Alexandr Krejčíř.
    Plavecký areál probírali zastupitelé opakovaně. Naposledy jej vyřadili z balíku evropských projektů, protože stavba nebyla kvůli řízení s antimonopolním úřadem kompletně připravená k rekonstrukci. Rozhodnutím však připravili modernizaci o potřebných téměř 150 milionů korun.
    Dnes rozhodli, že si 480 milionů korun půjčí a dalších 108 milionů korun zaplatí z prodeje městských bytů. Někteří s návrhem nesouhlasili, ale většinu v zastupitelstvu nezískali. Od návrhu je například zrazovali náměstkyně primátora Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice) nebo zastupitel Jiří Rozinek (ČSSD).
    "Město musí hledět na to, čeho může dosáhnout. Od července 2012 až do roku 2025 bude ročně splácet 53 milionů korun," uvedl Rozinek.
    Občanští demokraté přesvědčovali zúčastněné, že je potřeba projekt dotáhnout do konce. Alfréd Méde, který je rovněž zástupce Městského rozvojového fondu Pardubice, který se o areál stará, upozorňoval, že jde o řešení na desítky let a zařízení bude kvalitní a konečně sloužit i rodinám s dětmi. Notoval si ku příkladu s Jiřím Razskazovem, rovněž z ODS.
    "Když se něco má udělat, má se to udělat pořádně. Máme majetek, který můžeme prodat. Jinak to opět budeme flikovat po kouscích," řekl Razskazov.
    Základy plaveckého areálu položily stavební dělníci už v roce 1959 a s přestávkami pak vznikal 30 let. Nevyhovuje normám a nákladné opravy z něj mají učinit moderní akvapark. Do konce června funguje jen díky výjimce hygieniků, kterou opakovaně prodlužovali.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
cena
Petr
22.06.10 03:54
nebo Brno
Petr2
22.06.10 03:05
zobrazit všechny komentáře

Související články