Pozvánka na výstavu: Aulík Fišer Architekti / Návrhy a realizace 1995 - 2010

Vložil
Tisková zpráva
12.06.2010 11:40
Výstavy

Aulík Fišer architekti

AULÍK FIŠER ARCHITEKTI/ NÁVRHY A REALIZACE 1995 - 2010

Galerie Jaroslava Fragnera
Betlémské nám. 5a, Praha 1, www.gjf.cz

trvání výstavy: 16. 6. – 29. 8. 2010

Koncepce výstavy — Výstava představuje patnáctileté období tvorby architektonické kanceláře Aulík Fišer architekti (dříve STUDIO A) od roku 1995 do roku 2010.
V hlavním sále tvoří vstup do expozice a současně vymezuje celou jednu stěnu expozice maketa výseku fasády administrativní budovy E BB Centra v měřítku 1 : 1 zhotovená z kovu, se skutečnou strukturou povrchu. Neobvyklá prolamovaná fasáda objektu, všeobecně známá spíše z většího odstupu z pražské magistrály - ulice 5. května, byla vyvinutá jako geometrie
pohlcující a rozptylující hluk z dopravy. Instalace určitého výseku této fasády v rámci výstavy přibližuje výtvarnou stránku geometrie, jejíž základní funkcí je fyzikální omezením vlivů dopravy do prostředí města.
Středem sálu prochází podélný nepravidelný korpus stolu, na kterém jsou rozmístěny téměř dvě desítky modelů, částečně vyrobené jednotným způsobem pro potřeby této výstavy z kartonu, částečně jsou zde vystaveny i autentické pracovní makety, se kterými autoři se svým týmem pracovali při návrhu vystavených objektů.
Modely v různých měřítkách dokumentují tvorbu ateliéru v rozsahu od nejmenšího objektu dřevěné kaple až po velké administrativní a bytové budovy.
Třetí částí výstavy jsou velkoformátové černobílé fotografie vystavených modelů pořízené camerou obscurou, která umožňuje pohled poněkud netradiční perspektivou.

Publikace — K výstavě je vydána publikace, obsahující necelou čtyřicítku prací ateliéru z let 1995 – 2010.
Smyslem výběru není jen prezentovat jednotlivé stavby a návrhy jako takové, ale také ukázat tvorbu ateliéru v celé šíři a rozmanitosti uplynulých patnácti let práce – od realizovaných velkých staveb z oblasti komerčního developmentu přes nízkorozpočtové bytové domy až po malé zakázky pro soukromé osoby a projekty nerealizované.
Autorem grafické koncepce katalogu je Robert V. Novák, výběr staveb je doplněn texty teoretika architektury prof. Rostislava Šváchy, publicisty Petra Volfa a architekta Pavla Nasadila.
0 komentářů
přidat komentář