Na plzeňském náměstí budou od července nové kašny

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
20.05.2010 23:00
Plzeň

Ondřej Císler

Plzeň - Město Plzeň začalo se stavebními pracemi pro instalaci nových kašen. Tři rohy centrálního náměstí Republiky připravuje nyní specializovaná firma pro osazení nových objektů vyrobených dle návrhů pražského architekta Ondřeje Císlera. Samotné kašny už jsou hotovy, na náměstí se objeví koncem července. Náklady na jejich zhotovení včetně instalace činní asi 26 milionů Kč. ČTK o tom informovala mluvčí magistrátu Edita Vighová.
    "Město začátek instalace mírně posunulo kvůli oslavám osvobození. Nemělo to však vliv na dokončovací práce na kašnách, které už jsou vyrobeny. Jejich technologicky náročné zpracování, jež se částečně odehrálo v Číně, skončilo v  dubnu," uvedla.
    Poslední etapa před samotnou instalací odstartovala předminulý týden, kdy stavební firma začala v rozích náměstí pracovat na základech pro kašny a vybavení šachet. "Rozebrali jsme dláždění, udělali zemní práce, odkryli stávající základy, jež jsou tam připraveny z předchozí etapy rekonstrukce náměstí. Nyní provádíme betonáž základů a montuje se technologie šachet," řekl dnes ČTK Tomáš Kunc, oblastní ředitel stavební firmy Swietelsky, která je generálním dodavatelem stavby. Začátkem června by firma měla začít montovat první kamennou nádobu jedné z kašen a pak osadí první dva chrliče.
    Trojice moderních kašen bude stát ve třech rozích náměstí stejně jako kdysi, ve čtvrtém rohu je morový sloup. "Při instalaci se nepočítá s příliš rozsáhlými zásahy. Při rekonstrukci náměstí v roce 2007, kdy asfaltový povrch nahradila dlažba z italského porfyru, jsme nechali připravit potřebné technologické zázemí," řekl technický náměstek Petr Rund.
    O konečné podobě plzeňských kašen rozhodla v roce 2003 odborná porota. Vítězný návrh architekta Císlera vybrala z celkem 30. Do centra se kašny vrátí po více než 125 letech a na náměstí vrátí vodu. Chrliče s názvem Anděl, Velbloud a Chrtice ale vyvolaly protichůdné reakce. Mnoho Plzeňanů je přesvědčeno, že se moderní kašny ke gotickému chrámu sv. Bartoloměje a renesanční radnici nehodí. Císler i řada odborníků argumentují tím, že kašny byly přímo vytvořeny na míru náměstí, korespondují s ním, podtrhují ho, ale zároveň nezastiňují zdejší cenné historické stavby.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
!
Milan
21.05.10 04:37
zobrazit všechny komentáře