Brněnská radnice založí inkubátor kreativního průmyslu

Vložil
ČTK
28.04.2010 11:00
Brno

Brno - Brněnská radnice nabídne bývalou káznici v Bratislavské ulici začínajícím umělcům a představitelům kreativních profesí. Objekt by se měl vyvinout v podnikatelský inkubátor kreativního průmyslu, kde začínající tvůrci získají kancelář pro rozjezd svého podnikání. Zároveň by jim měl nabídnout výstavní prostor. Radnice chce na rozjezd inkubátoru i provoz získat evropskou dotaci, řekl dnes novinářům primátor Roman Onderka (ČSSD). Náklady na zřízení centra nezná, má je odhadnout zpracovávaná studie.
    V Kreativním centru Brno, jak autoři záměr nazvali, by podle primátora mohli působit například mladí architekti, designéři i oděvní návrháři. Měl by také nabídnout prostor pro prezentaci fotografií, maleb, soch, hudby i tance. Uvnitř by se měly odehrávat i  různé dílny pro veřejnost, festivaly a vzdělávací programy.
    Bývalá káznice, kam byli dřív na krátkodobé tresty posíláni vojáci základní služby, se podle Onderky pro účel dobře hodí. Nabízí dost prostoru - zastavěná plocha a nádvoří zabírá přes 7000 metrů čtverečních. Nádvoří navíc poskytuje možnost přesunout kreativní aktivity zčásti do exteriéru.
    Objekt se nachází v  sociálně vyloučené lokalitě. Projekt má tak podpořit snahu radnice pomoci zanedbanou část Brna oživit, zatraktivnit a učinit z ní atraktivní součást širšího centra.
    Radnice chce na vznik centra a úvodní léta provozu získat evropskou dotaci. Podle mluvčího magistrátu Pavla Žáry by mohla pokrýt až 70 procent nákladů.
    Podle primátora fungují podobná centra v zahraničí, například v Nizozemsku a Británii. Radnice proto hledá partnera z tamních center, který by s tvorbou toho brněnského pomohl. Onderka počítá s tím, že se zapojí i brněnské univerzity, zejména jejich umělecky zaměřené fakulty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články