Revitalizace a humanizace náměstí v Divišově - 3. cena

Ing. arch. Štěpán Dokoupil, Ing. arch. Lukáš Fišer, Ing. arch. David Šrom

Zdroj
Štěpán Dokoupil, Lukáš Fišer, David Šrom
Vložil
Jan Kratochvíl
12.04.2010 18:50
Primární úkol, který jsme si stanovili již v prvním kole a jenž jsme se snažili v kole druhém propracovat a zdůraznit, vidíme v potřebě nalezení takového řešení, které bude jasně definovat funkce, charakter a hierarchii vzájemného postavení jednotlivých částí náměstí tak, aby utvářely kompaktní veřejný prostor určený pro každodenní život Divišova. Naší snahou bylo celé náměstí otevřít a sjednotit v jeden univerzální a přehledný prostor, který bude využitelný pro celé spektrum činností společenského života. Zároveň jsme chtěli náměstí pojmout tak, aby bylo zdůrazněno jeho jasné historické ohraničení "kulisou" kvalitních domů a v neposlední řadě vyzdvihnout signifikantní dominantu Divišova - kostela sv. Bartoloměje, jakožto nejvýraznějšího kompozičního prvku dělícího náměstí na dva svébytné prostory.
Základními výchozími momenty ovlivňující a prostupující řešením soutěžního návrhu jsou topografie, stávající funkce v území a taktéž dopravní kostra.

Terasovitost náměstí
Výrazná svažitost náměstí, jež klesá od ústí ulice Benešovské do Horního náměstí směrem k jihovýchodní straně Tyršova náměstí, nás vedla k terasovitému uspořádání náměstí. Jednotlivé výškové úrovně jsou přesně vymezeny lomenými kamennými opěrnými zdmi, každé z teras je přiřazena jiná funkce a jsou mezi sebou přístupné. Netknutý svažující se terén Horního náměstí přechází v rozšířený nástupní a shromažďovací prostor kostela a za ním pak v první nejvýše položenou terasu Tyršova náměstí. Tato terasa vymezuje pietní, mozaikou dlážděný prostor, který je z jihovýchodu stíněn korunami dvojice vzrostlých kaštanů, jež ji zároveň opticky uzavírají a oddělují od níže navazující úrovně. Druhou terasu navrhujeme jako místo setkávání, komunikace, oddechu i pořádání venkovních výstav či trhů. Třetí úroveň slouží jako vyústění pojízdné pěší zóny, poslední vyvýšená terasa pak tvoří důstojný prostor pro stávající památník. Pozice opěrných zdí posledních dvou teras byly v rámci dopracování druhého kola mírně upraveny s ohledem na pořádání trhů apod.

Dopravní řešení
Samotnou kapitolou, která zásadním způsobem ovlivňuje život náměstí, je dopravní řešení. Současnou dopravní kostru (komunikace II/111 a II/113) ve své elementární podobě zachováváme, upraveno je však prostorové uspořádání - zejména rozměr a organizace hlavní křižovatky, jejíž plocha je minimalizována. V rámci dopracování návrhu ve druhém kole je v návaznosti na ubourání nárožního objektu č.p. 126 zmírněn poloměr zatáčky ulice Šternberské při ústí do Tyršova náměsti. Ostatní úpravy našeho soutěžního návrhu z prvního kola zachováváme. Komunikaci na Horním náměstí mírně odsunujeme od jižní strany, čímž se rozšíří chodník před domy s poštou a radnicí. Silnici podél radnice, ve vazbě na nástupní a shromažďovací prostor kostela a blízké předpolí obchodního centra, navrhujeme jako zvýšený pojízdný práh, čímž se eliminuje nebezpečný prostor přecházení a částečně řeší absence nástupního prostoru úřadu. Celý prostor podél severní strany Horního náměstí je navržen nově jako pěší zóna s výjimečně přípustným jednosměrným provozem a to ve směru z Horního na dolní Tyršovo náměstí. Předpolí mateřské školy a knihovny oddělujeme z prostorových i bezpečnostních důvodů od pojízdné plochy dlouhou zídkou. Čistě pěší část na obě strany od mateřské školy je pak naznačena řadou sloupků s osvětlením. Stávající nedefinovaná parkovací stání jsou z pěší zóny na Horním náměstí vyloučena a nově jsou jasně vymezena jako kolmá ke komunikaci Benešovská, další jsou pak situována na dolním náměstí v prostoru před restaurací a na jihovýchodní straně. Navrženo je 22 parkovacích míst a 2 parkovací místa pro invalidy. Návrhem je upravena poloha zastávek autobusů na Tyršově náměstí a to do trojúhelníkového uspořádání kolem křižovatky. V rámci návrhu v druhém kole byly dopracovány přístřešky zastávek.

Doplnění novostavbami
Ve vazbě na úpravy parametrů silnice Šternberské při ústí do Tyršova náměstí ve druhém kole, vyvstává otázka co s prostorem "ubouraného" nárožního objektu č.p. 126. V rovině čistě objemové, obdobně jako u prostoru při radnici (viz dále), navrhujeme zcela nový třípodlažní objekt se sedlovou střechou, který vychází ze zkrácené stopy původního objektu. Odsazení od Šternberské ulice dává vzniknout komorní poloveřejné piazzetě, oddělené zídkou od chodníku, která ve vazbě na budoucí funkční náplň objektu může sloužit jako nástupní prostor, či předzahrádka apod.
Volný prostor pod radnicí řešíme v rámci soutěže taktéž pouze v rovině objemové. Navrhujeme dva samostatně stojící objekty v duchu středověké parcelace, které svým objemem a proporcemi nebudou konkurencí stávajícím objektům, avšak zcela soudobým ztvárněním, materialitou a použitými detaily přinesou jednoznačné svědectví o době svého vzniku. Prostor spatřujeme například pro doplnění chybějící ubytování, doplnění veřejné funkce, vše spojené s parkováním.
Máme však za to, že funkční náplň všech tří objektů, by s ohledem na vlastnictví pozemků městysem měla vzejít z delší debaty podložené analýzou a zejména reálnou poptávkou obyvatel i potenciálních spoluinvestorů.

Návrh přírodních prvků
Stávající nepřístupné ohraničené travnaté plochy návrhem rušíme, zpřístupňujeme je chodcům a snažíme se je otevřít k multifunkčnímu využití. Dále redukujeme keře a nižší stromy mnoha druhů tak, aby se zeleň druhově zjednodušila a naopak vynikly z našeho pohledu kvalitní kompoziční prvky. Jedná se o solitéry vzrostlých stromů pod kostelem (kaštan - jírovec maďal, esculus hippocastanum), stromořadí podél severní strany Dolního náměstí u fary (javor mléč, acer platanoides, hlavový řez) a stromořadí podél komunikace na Horním náměstí (lípa velkolistá, tilia platyphyllos, hlavový řez). Zmíněnou stávající lipovou linii mezi kostelem a severozápadním ústím Horního náměstí ukončujeme třemi novými stromy stejného druhu.  Toto stromořadí je na druhém konci před kostelem ukončeno novou lípou velkolistou, která je ovšem již bez řezu. Na jihovýchodní stranu Tyršova náměstí pak nově vkládáme stromořadí šesti stromů (javor mléč, acer platanoides, hlavový řez). Epizodní plochy zeleně zachováváme pouze ve vazbě na stávající stromořadí podél severní strany Dolního náměstí u fary.

Návrh povrchů
Nové dláždění náměstí vnímáme jako velmi důležitý aspekt celkového návrhu - dláždění - ucelený koberec spojující obě části náměstí v nerušený celek, vypichující krásu kulis a dominanty v prostoru. Povrch náměstí i komunikace pokrýváme přírodním kamenným dlážděním, kdy základním materiálem je žula, která je navržena v sedmi různých strukturách, které vnímáme jako esteticky i mechanicky věčné.
Pěší tahy jsou vyskládány ze světlých žulových kostek 10x10 cm, plochy teras pak z tmavých žulových kostek 10x10 cm s vloženými pruhy tmavých žulových pásků. Shromažďovací prostor před kostelem spolu s pietním prostorem za ním je pokryt tmavou žulovou mozaikou 5x5 cm s nepravidelně vloženými většími kostkami. Komunikace pokrývá vějířová dlažba z žulových kostek 10x10 cm, pojízdný chodník je pak pravidelně uspořádán z kostek 18x18 cm v kombinaci s kostkami 18x9 cm. Plochy parkovacích stání pokrývají tmavé žulové kopáky 30x20 cm, přechody pro chodce jsou vyskládány ze světlých žulových kopáků 30x20 cm.

Návrh osvětlení
Vzhledem k rozmanitosti charakterů prostorů náměstí, rozličnosti jeho funkcí a pohybu osob v něm, je osvětlení náměstí navrženo různými osvětlovacími prvky. Základní osvětlení prostoru zajišťují pouliční lampy (výrobce: Carandini, řada Junior), které jsou pravidelně rozmístěny podél jižní strany Horního náměstí, dále pak jihozápadní a severovýchodní strany Tyršova náměstí. Podél celé pěší zóny je základní osvětlení doplněno osvětlujícími sloupky (výrobce: Siteco Lighting, řada CITY-LIGHT 120). Pro pohyb na terasách jsou použitá zápustná světla v dlažbě (výrobce: Carandini, produkt 2100 RO) a zápustná světla v patách opěrných zdí (LED pásky, překryté sklem). Pouze výjimečná pozice kostela sv. Bartoloměje v rámci náměstí je scénicky nasvícena světelnými reflektory (výrobce: Carandini, produkt PHR).

Návrh mobiliáře
Při návrhu městského mobiliáře jsme se snažili v maximální míře vyhnout atypickým řešením - výjimku z našeho pohledu tvoří pouze lavice na terasách a přístřešky zastávek či telefonní budka, jejichž řešení úzce souvisí s opěrnými zídkami. Tyto elementy jsou navrženy jako formálně jednoduché kamenné prvky v kombinaci s dřevěnými lamelami.
Ostatní mobiliář náměstí byl vybírán ze standardní nabídky výrobců. Ve finále byly zvoleny prvky z nabídky české společnosti mmcité. Jedná se například o stojany na jízdní kola (VL145: jednostranný stojan, šest míst, s madlem pro připoutání kol), ochranné mříže pat stromů (AR221: čtvercový půdorys roštu, strana 1200 mm, bez mříže) či odpadkové koše (DG110b: kruhový půdorys, opláštění borovými lamelami, bez stříšky, objem nádoby 45 l)
Cílem našeho řešení je otevřenost, ucelenost, střídmost, řád, charakter  prostoru - to vše při plném respektu k historické hodnotě prostoru.
0 komentářů
přidat komentář

Související články