A-cero zvítězili v soutěži na vzdělávací centrum do Murcie

Zdroj
A-cero
Vložil
Tisková zpráva
17.10.2009 14:35
A-cero

Architektonické studio A-cero vedené Joaquínem Torresem získalo první cenu v soutěži na návrh vzdělávacího centra v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Novostavba se bude nacházet ve městě Murcia a jejím investorem je tamní regionální Ministerstvo školství, rozvoje a práce.

      Komplex o rozloze 9.000 m² v sobě zahrnuje přednáškové a školící prostory, dílny, knihovnu, kanceláře, technické zázemí se službami a parkování.
      Vítězný projekt formuje budovu jako krajinu a snaží se setřít hranici mezi architekturou a okolní přírodou. V horizontální hmotě budovy jsou rozmístěny "praskliny", které vytvářejí vlastní horopis. Trhlinami v hmotě stavby vstupují do budovy návštěvníci a světlo. Geometrický rozvrh ve směru sever-jih vychází z typologie budovy. Trapézovité rozevírání nebo naopak uzavírání prostorů mezi prasklinami vytváří jejich rozmanitou atmosféru a tím pádem vztah k okolí a k návštěvníkům centra. Předpokládá se, že velká část střechy centra bude sloužit jako park. Zbývající plocha je vyhrazena fotovoltaickým a solárním panelům.
      Projekt vzdělávacího centra demonstruje respekt k trvale udržitelnému rozvoji a kvalitnímu životnímu prostředí. V návrhu jsou zúročeny roky studia a bádání architektů z ateliéru A-cero v oblasti energeticky úsporného stavění a trvale udržitelné architektury.

0 komentářů
přidat komentář