Festival židovské kultury představí historii moravských synagog

Vložil
ČTK
14.10.2009 15:20
Olomouc

Olomouc - Divadelní a filmová představení, koncerty, přenášky nebo výstavu nabídne letošní ročník šestidenního festivalu Dny židovské kultury. V Olomouci se uskuteční teprve podruhé a jeho ústředním námětem budou osudy tří středomoravských synagog - v Olomouci, Kroměříži a Holešově. Novinářům to dnes řekli pořadatelé.
    Festival, jehož cílem je připomenout roli židovské komunity v moravském regionu, pořádá Divadlo hudby spolu s Muzeem umění Univerzitou Palackého a Židovskou obcí Olomouc.
    Podle produkčního divadla Alexandra Jeništy byl ústřední motiv vybrán záměrně. "V roce 2009 si připomínáme několik výroční, většinou velice ponurých, spojených s rokem 1939. Jedním z nich, kromě začátku druhé světové války, je také předválečné plundrování, ničení a vypalování," řekl ČTK.
    Pořadatelé proto připravili výstavu a kolekci tří přednášek věnované nejen osudu všech tří synagog, ale také jejich autorovi - vídeňskému architektu Jakobu Gartnerovi. Ten jich na Moravě postavil celkem sedm a do dneška se nedochovala jediná.
    Návštěvníci si budou moci prohlédnout dochované artefakty či archivní materiály ze všech tří synagog zničených před 60 lety. "Bude k vidění dokonce i autentický amatérský film z vypalování holešovské synagogy," doplnil Jeništa.
    Bohatší než loni bude kulturní a umělecká část festivalu. Její součástí budou čtyři divadelní představení a také dva koncerty. Do Olomouce zavítá například francouzská klezmerová kapela Glik a v rámci zahajovacího koncertu se představí komorní trio pod vedením violoncellisty Jiřího Hoška.
    "Věříme, že druhý ročníku bude ještě úspěšnější a dá základ pro to, aby se s festivalem neskončilo," uvedl Tomáš Hrbek z olomoucké židovské obce. Ta pro festival připraví například košer pohoštění. Doplnil, že jedním z vrcholů by měly být setkání s vrchním zemským rabínem Karolem Sidonem a také pietní akt na Palachově náměstí, kde do války olomoucká synagoga stála.
    Pořadatelé nezapomněli ani na školy. Pro ty budou opět připravena setkání s pamětníkem Milošem Dobrým, který zažil holokaust. "Minulý rok na tyto přednášky přišlo přes 1000 lidí," doplnil Zdeněk Krajcar z Divadla hudby.
    Festival Dny židovské kultury Olomouc 2009 se bude konat v Divadle hudby a v sále Mozarteum Arcidiecézního muzea od 20. do 25. října.
0 komentářů
přidat komentář

Související články