Společnost Autodesk představuje Mudbox 2010 – software pro digitální modelování a kreslení

Nová verze nabízí zvýšenou kvalitu modelů, nové schopnosti prezentací a snazší integraci s digitálními pracovními postupy při vytváření zábavních titulů

Vložil
Tisková zpráva
11.08.2009 21:25
Autodesk, s.r.o.

Společnost Autodesk, světový lídr v oblasti návrhového softwaru, představila na veletrhu SIGGRAPH 2009 software Autodesk Mudbox 2010, nejnovější verzi své aplikace pro digitální modelování a kreslení. Verze 2010 výtvarníkům usnadňuje používání softwaru Mudbox společně se softwarem Adobe Photoshop, Autodesk Maya, Autodesk 3ds Max a Autodesk Softimage. Software Mudbox 2010 nyní také obsahuje nové kreativní nástroje a pracovní postupy, spolu se sadou SDK umožňující produkčním týmům přizpůsobovat a integrovat software Mudbox do produkčních postupů.


Software Mudbox 2010 bude dodáván jako součást sad Autodesk Entertainment Creation Suites, díky čemuž bude dostupnější pro začlenění této technologie do pracovních postupů při výrobě filmů, her a televizních pořadů.

„Autodesk Mudbox poskytuje výtvarníkům svobodu při vytváření 3D digitálních výtvarných děl stejně snadno jako je práce s jílem a barvou,“ řekl Stig Gruman, viceprezident společnosti Autodesk ze skupiny Digital Entertainment Group. „Tento software výtvarníkům umožňuje jejich 3D postavám, objektům a prostředím dodat takovou úroveň detailů, kterou je nesnadné dosáhnout v tradičních aplikacích pro 3D modelování.“

Christoph Schädl, výtvarník postav ve společnosti RABCAT Computer Graphics GmbH, byl betatester softwaru Mudbox 2010. „Rád pracuji se softwarem Mudbox, protože jeho intuitivní uživatelské rozhraní mi umožňuje se zcela soustředit na moji kreativní vizi,“ řekl Schädl. „Mojí oblíbenou funkcí ve verzi 2010 je schopnost kreslení přes více map s texturami, v různých kanálech, bez znatelných švů. To znamená, že můžete kreslit skutečně obrovské textury – 50 K a více.“

Hlavní nové funkce
  • Vzájemná spolupráce se softwarem Adobe Photoshop: Nové pracovní postupy usnadňují používání softwaru Mudbox spolu se softwarem Adobe Photoshop. Software Mudbox 2010 dokáže importovat soubory PSD jako vrstvy kreseb a rovněž dokáže vrstvy kreseb exportovat jako soubory PSD pro účely retušování.
  • Jednoduší vzájemná spolupráce se softwarem Maya, 3ds Max a Softimage: Software Mudbox přidává podporu pro technologii přenosu souborů Autodesk FBX, čímž výtvarníkům umožňuje importovat a exportovat data scén obsahující více informací nežli obvyklý formát souborů OBJ. Lze zachovat vybarvené mapy s texturami, kamery a roviny obrázků, což vede k přenosům s vysokou věrností a šetří čas výtvarníka.
  • Sada SDK: Software Mudbox 2010 představuje sadu SDK programovacího jazyka C++, kterou mohou produkční týmy používat k přizpůsobování a integraci softwaru Mudbox do produkčních postupů.
  • Nové kreativní nástroje a pracovní postupy: Verze 2010 také obsahuje nové spreje, podporu pro změnu pořadí vrstev s kresbami, zapékání map okolního prostředí, nové filtry zobrazení a schopnost renderování obrazů přímo ze zobrazení – díky tomu je software Mudbox skvělým prezentačním nástrojem.
Autodesk Digital Entertainment Creation Suites
Sada Autodesk Entertainment Creation Suites nabízí zákazníkům na výběr ze softwaru Autodesk Maya 2010 nebo Autodesk 3ds Max 2010 – společně se softwarem Autodesk Mudbox 2010 a Autodesk MotionBuilder 2010. Tyto sady produktů, ve srovnání s nákupem samostatných jednotlivých produktů, umožňují výtvarníkům a produkčním společnostem přístup k řadě výkonných kreativních nástrojů s vysokou úsporou nákladů. S technologií výměny dat Autodesk FBX 2010 tyto sady produktů poskytují soudržný a efektivní produkční postup. Produkty v těchto sadách, pokud jsou používány společně, pomáhají výtvarníkům maximalizovat kreativní schopnosti a optimalizovat produktivitu.


O společnosti Autodesk
Autodesk je světový lídr v oblasti 2D a 3D návrhového softwaru pro výrobu, stavebnictví, média a zábavu. Od uvedení aplikace AutoCAD v roce 1982 vyvinul Autodesk nejširší portfolio špičkových řešení digitálního prototypování, která pomáhají zákazníkům prakticky zkoušet nápady ještě před jejich realizací. Společnosti žebříčku Fortune 1000 využívají nástroje Autodesku k vizualizaci, simulaci a analýze reálného fungování svých návrhů už v počátečních stádiích vývoje, což jim pomáhá šetřit čas a peníze, zvyšovat kvalitu a podporovat inovace. Další informace o společnosti Autodesk najdete na webových stránkách www.autodesk.cz nebo www.autodesk.com.

Související články