Financial Times recenzují výstavu o Kaplickém

Vložil
ČTK
08.07.2009 18:10
Velká Británie

Londýn

Jan Kaplický

Londýn - Jan Kaplický byl jedním z velkých vizionářů architektury naší doby, i když jako vizionáři se obvykle označují architekti, kteří nepostavili mnoho budov a jejich vliv byl důležitější, než realizované práce. Napsal to dnes britský list Financial Times o výstavě díla nedávno zemřelého českého architekta v londýnském Muzeu designu.
    Když jsou jeho návrhy takto pohromadě, je patrný Kaplického ohromný vliv, jeho vizionářské kvality a možná jeho naprosté šílenství, napsal recenzent. Když vyjádřil lítost nad tím, že tento "gentlemanský architekt" nerealizoval víc projektů, kurátor výstavy a ředitel Muzea designu Dejan Sudjic odpověděl: "Už to, že postavil aspoň něco, je úžasné."
    "A úžasné to bylo...realizoval novinářskou tribunu na kriketovém stadionu Lords a masivní slepý blob obchodního domu Selfridges v Birminghamu, stejně jako pozoruhodné domy," uvedl list v dlouhé recenzi, v níž se vrací ke Kaplického životu i jeho projektům.
    Těžko nevidět vliv jeho šokujícím způsobem falického návrhu mrakodrapu z roku 1990 na budovu pojišťovny Swiss Re přezdívané Okurka, kterou v Londýně postavil Norman Foster, uvedl list. Podle něj byl Kaplického návrh na muzeum na pařížském nábřeží Quai Branly mnohem lepší než nakonec realizovaná stavba. Výstavu uzavírá medúza pražské Národní knihovny. Vítězství tohoto návrhu v soutěži a následné pohrdání českého politického establishmentu Kaplického angažovalo a pobouřilo, připomněl deník.
    Podle něj "Kaplický něčím představoval nejhorší výstřelky současné architektury". "Vždy byl - a rád - osamělým géniem bojujícím s hloupým establishmentem bez fantazie. Výstava to jasně dokazuje. Je to sbírka sochařských objektů neohlížejících se na kontext," napsaly Financial Times.
    "Ale byl také tak zvláštní a tak kreativní, že je těžké se nenechat unést. Je to malá výstava bez kreseb (jeho črty byl nádherné)... Ale byla zorganizována ve spěchu v reakci na jeho smrt a je dobře, že se vůbec koná. Nechtěli byste žít ve světě postaveném Kaplickým. Ale jaký nádherný sen," uzavřel svou recenzi kritik britského listu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články