CreativeWEAVE

Vložil
Tisková zpráva
01.06.2009 16:00
Kovárna 3000

Funkčnost a estetika - klíčové vlastnosti, které stejně tak charakterizují kvalitní architekturu jako metalické tkaniny. Myšlenka, která spojuje jedno s druhým byla proto otázkou času. Průmyslově používané materiály dávají stavitelům prověřenou techniku, přesnost a robustnost jako spolehlivou veličinu. Na druhé straně uzavírají architektům prostor pro vlastní interpretaci a nečekaný vzhled. Metalické tkaniny nabízejí pozadí možností, které nenabízí žádný jiný materiál: flexibilní, tvarovatelné, vypínatelné díky své textilní struktuře, zatížitelné, snadně udržovatelné a individuálně přizpůsobitelné díky použitým metalickým materiálům. Rozměry vyrobitelné v GKD - Gebr. Kufferath AG se podřídí každé architektuře, beze “švů” a spojovacích prvků mohou být obepnuty celé prostory.

Cesta k architektuře: ocelová tkanina se stává “viditelnou”
Turbulenční síta pro vzduchové kanály v leteckém průmyslu, mikrofiltry pro medicínskou techniku nebo roztržení, prasknutí a vysokým teplotám odolné dopravníkové pásy v průmyslu. Do roku 1992 to byly metalické a umělohmotné tkaniny GKD - úspešné výrobky oku vzdálených oborů filtrační techniky a technologií dopravníkových pásů. Do té doby bylo používání technických tkanin omezeno  pouze na využití při obkládáních topných těles tkaninami z hliníku.



V roce 1993 hledal francouzský architekt Dominique Perrault partnera pro uskutečnění své vize:  vyvinout metalickou tkaninu k zahalení budovy a zároveň splnit všechny technické možnosti a nároky kladené od projektantů a kovozpracujících firem.
Už během prvního projektu, Francouzské národní knihovny, objevila GKD společně s Dominiquem Perrault celou škálu možností, kde a jak použít metalické tkaniny: celkem 12 různých oblastí použití s celkovou výměrou 30.000 m². Po tomto pilotním projektu se využití CREATIVE WEAVE v architektuře etablovalo v dechberoucí rychlosti.

Dnes je GKD světovým lídrem v oblasti výroby metalických tkanin pro architekturu a design. Referenční listina zahrnuje nejvýznamnější architekty světa a proslulé stavby na všech světadílech. Kromě Dominiquea Perraulta se zde nacházejí jména jako Paul Andreu, Jean Nouvel, Christian de Portzamparc, Andrée Putman, William Alsop, Norman Foster, Nicholas Grimshaw, Richard Rogers, David Chipperfield, Ricardo Bofill, Enric Miralles, Benedetta Tagliabue, Rafael Moneo, Meinhard von Gerkan, Hermann Tilke, Jan Störmer, Massimiliano Fuksas, Mario Bellini, Arata Isozaki, Jun Aoki, Helmut Jahn, Frank Gehry, Hans Hollein, Mario Botta, Lars Spuybroek a velká spousta další vynikajících architektů.

Know-how: dědictví historie firmy
Nevídané inovační kompetence a důslednost v neobvykle smýšlející firmě formují firemní historii již od začátku. Tkalcovna metalických materiálů založená v roce 1925 a vedená svými majiteli se vyvinula v mezinárodní vedoucí firmu v oboru. Nároky na hospodárná filtrační média a dopravníkové pásy vedly k high tech výrobkům, jejichž vlastnosti se osvědčily i v architektuře. Stavy, na nichž se již po desetiletí vyrábějí metalické tkaniny o šírce až 8 metrů zakládají mimoto na jedné z nejdůležitějších výhod GKD tkanin: použitelné rozměry.

Blízkost k zákazníkům: hnací síla a faktor k úspěchu
Čistá sériová produkce nestála nikdy v popředí podnikatelské vize. Úsilí po technologickém růstu, důsledné odkrývání oblastí odbytu a především blízkost k zákazníkům a kompletní orientace na služby, vedly k úspešnému založení třech soběstačných a efektivních obchodních jednotek: sítová a filtrační technika, dopravníkové a procesní pásy, stejně jako architektura a design. Velká spousta rozhodujících inovací v oblasti metalických tkanin pocházejí od GKD. Po celém světě dnes zaměstnává více 600 spolupracovníků, z toho 380 v Düren.

Spojení krásy a inteligence
Estetika nerezových tkanin byla prvním impulsem pro jejich využití v architektuře a designu. Vedle Dominiquea Perrault se řadí také Helmut Jahn k architektům, kteří se intenzivně zabývali tkaninami pro využití v architektuře a dovedli je až k současnému významu. Fasáda parkovacího domu na letišti Kolín n. R. / Bonn vyvinutá Helmuthem Jahnem udala směr pro velkou spoustu obdobných staveb.
V průběhu času bylo stále zřejmější, že kromě dekorativního působení přesvědčí architekty, projektanty a kovozrpacující firmy také technické vlastnosti tkanin. K tomu patří možnost, díky 8 metrové šířce a téměr nekonečné délce, obepnout velké plochy dvou nebo třírozměrně bez viditelných napojování.



Dalším milníkem využití tkanin v architektuře je fasáda na Bertelmanově pavilonu “Planet-m”, kde se poprvé podařilo plynule “obalit” kulatý objekt.
Životnost, nehořlavost, jednoduchá péče, recyklovatelnost, robustní ochrana před deštěm, větrem a sluncem – jsou vlastnosti, které vyžaduje moderní Facility Management. Materiál připravený k montáži je jednoduchý na údržbu, stejně jako jednoduché je plánování, montáž a práce s ním.

Nekonečný horizont využití
Charakteristickým pro úspěch tkanin na trhu nejsou pouze velké objekty, ale především nesčetné technické úspěchy a poznání, kterých bylo docíleno společně s architekty a kovozpracujícími firmami na celém světě.
GKD dnes nabízí velký výběr tkanin vyvinutých pro architekturu pro nejrůznější využití.


Kovárna 3000
řešení pro kováře a zámečníky
Nepřívěc 3
50601 Jičín

tel.: 493 57 37 20
fax.: 493 57 37 21
mobil: 777 726 367

www.kovarna3000.cz
gkd.kovarna3000.cz

Související články