Chorvatské studio 3LDH vyhrálo soutěž na privátní kliniku ve Splitu

Zdroj
Autorská zpráva 3LHD
Vložil
Martin Rosa
16.03.2009 13:20
3LHD

Chorvatské studio 3LHD zvítězilo v soukromé architektonické soutěži o návrh privátní kliniky ve Splitu. Poliklinika bude postavena v části Firule, kde jsou pro její vznik mimořádně vhodné podmínky - jedná se o klidnou část Splitu, nedaleko se nachází nemocniční komplex a od blízkého moře sem proudí čerstvý zdravý vzduch.

Navrhování objektu, který má jasně determinovaný stavební program, vyžaduje maximálně pragmatický přístup, respektování zadání, integraci technického a technologického vybavení do projektu a důraz na funkčnost. Nezbytné bylo navrhnout vertikální uspořádání všech požadovaných funkcí pro diagnozu, lékařské ordinace, laboratoře a další. Veřejně přístupné prostory jsou v suterénu, přízemí a prvním patře, pokoje pacientů a administrativa ve vyšších podlažích a parkování v podzemí.
Zvenku poutá budova pozornost svou fasádou, sestávající z horizontálních pásů, které omotávají kliniku stejně jako obvaz pacienty. Pásy jsou navrženy s ohledem na regulaci denního světla v interiérech a jako ochrana proti přímému slunečnímu světlu.
Všemi podlažími v interiéru probíhají atria a lodžie, propojující jednotlivé prostory. Namísto obvyklých nemocničních chodeb tak vznikají prostory pro relaxaci se středomořskou flórou a dřevěnými terasami s výhledy na moře a nedaleké ostrovy. Pacienti, zaměstnanci a návštěvníci zde mohou odpočívat, nadýchat se čerstvého mořského vzduchu, nebo se procházet (klidně i v pyžamu).

Dalším čerstvým úspěchem studia 3LHD je cena v soutěži o urbanistický návrh zástavby podél nábřeží Duilovo. 3LHD navrhli městskou čtvrť, která by měla být s mořem bezprostředně fukčně propojena, podobně jako je tomu u celé řady dnešních Evropských a světových měst (Barcelona, Valencie, Rotterdam, Sydney apod.).
V soutěži nebyla udělena první ani druhá cena a o třetí cenu se rovným dílem dělí 3LHD s týmy Nemico d.o.o. + Porticus d.o.o. a Produkcija 004. Porota doporučila uspořádat workshop, v rámci kterého by na návrhu spolupracovaly všechny oceněné týmy.
0 komentářů
přidat komentář