Praha prodává Skansce parcely pro výstavbu bytů na Jižním Městě

Zdroj
ČTK
Vložil
Jan Kratochvíl
01.09.2005 22:00
Pražský magistrát prodává společnosti Skanska pozemky pro výstavbu bytů na Jižním Městě v Praze 11. Prodej více než 108.000 metrů čtverečních pozemků v lokalitě Milíčov za téměř 193 milionů korun firmě Skanska dnes schválili pražští zastupitelé. Město mělo původně s firmou, která tam vlastní další parcely, na tomto projektu spolupracovat. Nyní je ale stavba bytů čistě komerční.
Záměry se nelíbí občanskému sdružení Hezké Jižní Město, které se obává například nárůstu počtu automobilů na Jižním Městě. Primátorův náměstek Jan Bürgermeister (ODS) řekl, že projekt vzbuzuje mezi místními obyvateli obavy. Skanska se však zaváže, že rozšíří příjezdovou ulici a v přízemí domů budou obchody a služby, uvedl.
Někteří zastupitelé postup magistrátu kritizovali. "Projekt přispěje ke zhoršení kvality bydlení na Jižním Městě. Praha prodejem parcel ztrácí vliv nad jeho dalším vývojem," řekla Ivana Bursíková (ED). Podle bývalého starosty Prahy 11 Petra Jiravy (Sdružení nezávislých) se územní stane další noclehárnou. "Měly by tam být byty jiné kvality než uvažované o rozloze 60 metrů čtverečních," zdůraznil.
Zastupitelé potom nechválili návrh Jana Kasla (ED), aby magistrát parcely prodal až po dokončení výstavby. Tím by si podle něho vliv na projekt zachoval.
Podle sdružení má jižně od Stříbrského a Novomeského ulice vyrůst přes 1000 bytů. Sdružení by podle dřívějšího vyjádření svých zástupců nemělo nic proti tomu, pokud by tam bylo méně větších bytů. Členové sdružení navíc soudí, že na městských pozemcích na Jižním Městě by se měly stavět třeba domy s pečovatelskou službou, prostory pro setkávání lidí, sportoviště a zelené plochy.
Michal Burian
0 komentářů
přidat komentář

Související články