MeetFactory dnes pořádá diskuzi na téma normalizační plastika v architektuře

Meet Factory, 28. 1. 2009, 20:00

Zdroj
Meet Factory
Vložil
Tisková zpráva
28.01.2009 10:05
MeetFactory pořádá diskuzi v rámci Filmového klubu. Na programu bude dokumentární film Vetřelci a volavky o normalizační architektuře a uměleckých dílech s ní spojených. Po projekci přijde na řadu přednáška Pavla Karouse Normalizační plastika / Plastika ve veřejném prostoru 70. a 80. let, jež se dotkne také osudu objektu „Dálky” od Jiřího Nováka umístěného v areálu kulturního centra Novodvorská v Praze 4.

Městský úřad nechal vypracovat návrh na nové řešení tohoto prostoru, v němž se s Novákovým objektem již nepočítá. V následné debatě bychom se rádi pokusili zodpovědět otázky jako například: Má význam zachovávat normalizační stavby a umělecká díla, nebo je lépe je odstranit? Můžeme bořit umělecká díla?
Diskuze se zúčastní autor díla Dálky, architekti komplexu Novodvorská, odborník na autorské právo. Dále jsou pozváni zástupci Městského úřadu pro Prahu 4, architekt nového řešení parteru KC Novodvorská atd.
Rádi bychom dali prostor co možná nejširší škále názorů.

Vetřelci a Volavky
režie: Rozálie Kohoutová
V 70. a 80. letech minulého století prožívalo české sochařství pro veřejný prostor neobyčejný rozmach. Sochy a plastiky se staly povinnou výbavou nových sídlišť, poliklinik, obchodních domů, výrobních podniků i administrativních budov. Snad nikdy v našich dějinách nebylo uspořádáno tolik soutěží na umělecká díla, jež měla zkrášlovat a esteticky oživovat veřejná prostranství. Stát takto zajišťoval lukrativní práci vystudovaným sochařům, čímž si chtěl získat jejich loajalitu a zároveň je využít ke své vlastní propagaci.
V jakém stavu jsou normalizační sochy a plastiky dnes a jak se proměnilo jejich okolí? Dokumentární film Vetřelci a volavky pátrá po historii jednotlivých děl a po osudu jejich tvůrců. Ukazuje se, že v záplavě nevkusných skulptur a kýčovitých výtvorů nalezneme i kvalitní realizace renomovaných tvůrců, kterým se tu a tam podařilo získat nějakou státní zakázku. Jsme dnes schopni tato umělecká díla poznat a ocenit? A jak se proměnily naše představy o veřejném prostoru za uplynulých dvacet let?

vstupné: 50kč

Meetfactory
Ke Sklárně 15
150 00 Praha 5
www.meetfactory.cz
0 komentářů
přidat komentář

Související články