Barokní areál Kuksu čekají opravy za téměř miliardu korun

Vložil
ČTK
30.09.2008 08:05
Brno

Kuks (Trutnovsko) - Světoznámý barokní komplex i obec Kuks na Trutnovsku čekají opravy a investice za více než miliardu korun. Většinu peněz na projekt chce Královéhradecký kraj získat z evropských fondů, po dokončení oprav v roce 2013 by v areálu měl fungovat například Institut barokních studií Univerzity Hradec Králové, diecézní muzeum či expozice myslivosti a další služby. Novinářům to dnes řekla ředitelka Centra evropského projektování Klára Dostálová.
    "Do konce letošního roku chceme vybrat firmy, které budou v  příštím roce projektovat. S rekonstrukcí hospitalu by se mohlo začít v roce 2010," řekla Dostálová. Stavební práce by měly skončit do konce roku 2013, provoz v celém areálu by mohl začít v roce 2014. Plány zahrnují rekonstrukci barokního hospitalu včetně přilehlých barokních zahrad a betléma. "Potom se začnou připojovat také projekty přímo v obci Kuks, kde je třeba například rekonstruovat nábřeží či bývalé lázeňské domy," řekla Dostálová.
    Rekonstrukce hospitalu by měla stát přibližně 650 milionů korun, 85 procent chce kraj získat z dotací evropské unie, zbytek ze státního rozpočtu. "Dalších 200 až 250 milionů půjde do investic v obci Kuks, což by měly pokrýt peníze z různých dotací, dalších 200 milionů korun budou soukromé investice do turistických služeb," řekla Dostálová.
    Přímo na Kuksu dnes zástupci kraje, památkářů a ministerstva kultury podepsali Smlouvu o partnerství při realizaci celého projektu. "Potenciál Kuksu je veliký, záměr počítá s rozšířením služeb, vybudováním nových expozic a také možností vzdělávání," řekl dnes novinářům generální ředitel Národního památkového ústavu Pavel Jerie.
    Barokní komplex v Kuksu začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Stavební činnost vyvrcholila kolem roku 1710. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se do dneška dochoval pouze špitál s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požáru. Světoznámá je Braunova sochařská výzdoba areálu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články