Karlovy Vary pořídí za 2,5 milionu sochu T.G. Masaryka

Vložil
ČTK
08.12.2005 10:40
Karlovy Vary

KARLOVY VARY - Karlovy Vary si pořídí během příštího roku novou sochu T. G. Masaryka za 2,5 milionu korun. Město osloví některé výtvarníky a vyzve je, aby vypracovali svou představu podoby bronzové sochy státníka v nadživotní velikosti. Socha bude vztyčena na rekonstruované pěší zóně T. G. Masaryka před Skleněným palácem, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) v regionální příloze.

Grafické návrhy na úpravu místa, kde bude socha stát, jsou už dokončeny. Socha tu má být slavnostně odhalena 28. října. Peníze na pořízení sochy jsou součástí městského rozpočtu pro příští rok, který ale ještě musí 12. prosince schválit zastupitelstvo. "Myslím, že zastupitelé peníze na sochu schválí. Marxů a Gagarinů bylo ve Varech už dost. Masaryk nám tady ale chybí," řekl MfD primátor Zdeněk Roubínek.
Karlovy Vary chtěly původně získat sochu T. G. Masaryka z Mělníka za jeden milion korun. Mělnická radnice má sádrový odlitek sochy z roku 1936 od sochaře Vincenta Makovského. "Radní ale nedovolili použít odlitek na novou sochu. Navíc je to dílo pietní a smutné, takže se do Karlových Varů nehodí," poznamenal Roubínek.
Neúspěch jednání s Mělníkem příliš nevadí ani architektovi Břetislavu Kubíčkovi, který studii umístění sochy na pěší zóně vypracoval. Myslí, že by bylo dobré zobrazit státníka v trochu jiné než smuteční podobě. "Socha by měla spíše odpovídat pobytu prezidenta v Karlových Varech. Vhodné je proto ztvárnit státníka při odpočinku nebo zamyšlení," dodal Kubíček.
0 komentářů
přidat komentář

Související články