Regenerace brownfieldů v ČR vyjde celkem na 200 miliard

Vložil
ČTK
08.07.2008 23:50
Brno

Praha - Ozdravění opuštěných průmyslových areálů - brownfieldů - vyjde podle hrubého odhadu ministerstva průmyslu a obchodu na 200 miliard korun. V maximální možné míře by do roku 2013 měly být do jejich regenerace zapojeny evropské peníze. Vyplývá to z národní strategie regenerace brownfieldů, kterou ve středu bez rozpravy projedná vláda.
    V Česku je podle studie agentury CzechInvest 2355 těchto nedostatečně využívaných pozemků, objektů a areálů, které zabírají celkovou plochu více než 10.000 hektarů.
    Strategie vedle zapojení evropských zdrojů počítá i s tím, že ozdravěný brownfield by mohl mít i jiné než průmyslové využití. Autoři materiálu například doporučují výstavbu budov občanské vybavenosti, lze je použít rovněž pro zemědělství či bydlení. Dlouhodobým cílem je pak snížení počtu brownfieldů a záborů zemědělské půdy pro novou výstavbu v souladu s principy udržitelného rozvoje.
    Brownfield je pozemek nebo objekt, který není efektivně využíván, je zanedbaný a v řadě případů i kontaminovaný. Nemovitost nelze využít bez revitalizace, což často představuje náklady v řádech desítek i stovek milionů korun.
    Stát v posledních letech finančně podporuje regeneraci nevyužívaných průmyslových, zemědělských, vojenských či důlních objektů. Za finanční podpory státu v Česku od roku 1998 vzniklo 2959 hektarů průmyslových zón, mezi kterými je započítáno i 530 hektarů regenerovaných brownfieldů.
    Na roky 2007 až 2013 má Česko ve fondech Evropské unie na projekty podnikatelských nemovitostí a sanaci starých ekologických zátěží k dispozici zhruba 14 miliard korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články