Muzeum Českého ráje chce postavit repliku roubené chalupy

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
27.01.2008 23:50
Mělník

Turnov (Semilsko) - Roubenou pojizerskou chalupu, takzvaný kamenářský dům, chce ve svém areálu postavit Muzeum Českého ráje v Turnově na Semilsku. Dům bude replikou nejstarší roubené chalupy ve městě, kterou se před deseti lety nepodařilo zachránit. Vyroste v zahradě muzea a bude tvořit expozici zaměřenou na tradiční kamenářskou řemeslnou výrobu a výrobu šperků. Prostory budou sloužit také jako interaktivní a řemeslné dílny, řekla dnes ČTK ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová.
    Prostory kamenářského domu budou také sloužit pro interaktivní řemeslné a výtvarné dílny. Upravené okolí roubené stavby bude určeno pro odpočinek návštěvníků muzea, výstavy plastik a pro výukovou těžbu a zpracování českých granátů.
    Muzeum chce na projekt za téměř 7,2 milionu korun získat peníze z Regionálního operačního programu. Spolu se zřizovatelem, kterým je Liberecký kraj, se na jeho realizaci chce podílet zhruba desetinou nákladů, pět procent žádá ze státního rozpočtu a zbytek z  evropských fondů. "Součástí projektu je také vybavení nedávno dokončeného depozitáře muzea, ve kterém bude umístěno na 50.000 sbírkových předmětů," řekl ČTK náměstek libereckého hejtmana pro kulturu Antonín Schäfer.
    Muzeum Českého ráje sídlí v domě bývalého Hostince u Bažanta a patří k  nejnavštěvovanějším v kraji. Jeho sbírky, zaměřené především na drahé kameny a historii, ročně přilákají na 80.000 návštěvníků, asi třetinu z nich tvoří cizinci - Němci a Nizozemci. Návštěvnost muzea přitom roste a podle Jakouběové hlavně díky tvůrčím dílnám, proto by měl v novém objektu pracovat i jeden brusič a zlatník.
    Původně se muzeum specializovalo na archeologii, historii a národopis. Ročně hospodaří s rozpočtem kolem 11 milionů korun, z toho zhruba 65 procent představuje příspěvek kraje, zbytek si zajišťuje ze vstupného a dalšími vlastními aktivitami, například archeologickým výzkumem. Replika kamenářského domu není jediným projektem, na který chce muzeum získat prostředky z evropských fondů. Připravuje také společný projekt s polským Regionálním muzeem Jawor na vybudování klenotnice a expozice minerálů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články