Sněmovna posoudí stavební zákon; umožní stavět i bez povolení

Vložil
ČTK
14.11.2005 17:10
Praha

PRAHA - Rodinné domky do 150 metrů čtverečních a tří nadzemních podlaží bude zřejmě moci stavebník stavět jen na základě ohlášení. Papírování také ubude u dalších malých staveb, například garáží, nebo při přestavbách bytů. Stavebníci by k uvedeným stavbám již neměli potřebovat stavební povolení. Počítá s tím nový stavební zákon, který bude na nadcházející schůzi schvalovat sněmovna. Poslanci se sejdou v úterý 22. listopadu.

Změny ohledně stavebních povolení jsou jen menší částí novinek, které ve stavebním zákonu navrhuje vláda. Kabinet si od předlohy slibuje, že podpoří rozvoj regionů i výstavbu bytů. Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje, aby zákon začal platit 1. ledna 2007.
Stavebníci tvrdí, že předkládaný návrh zákona je vůči platnému právnímu stavu revoluční. Nyní trvá příprava stavby včetně povolení mnohdy déle, než samotné provedení. Za hlavní přínos nového zákona považují stavebníci snížení administrativy, což zjednoduší přípravu a provedení staveb.
"Urychlení výstavby by znamenalo jednodušší život pro investory i stavební firmy," řekl již dříve mluvčí Metrostavu František Polák. Novela totiž počítá s tím, že se výrazně omezí administrativa spojená s přípravou velkých staveb. Například stavba tunelu Mrázovka v Praze se kvůli řadě odvolání zdržela o tři roky. Nový zákon by měl podobné problémy odstranit.
Předlohu ale kritizují poslanci ODS. Například poslanec Pavel Hrnčíř tvrdí, že nový stavební zákon přináší "málo zjednodušení v málo případech a hodně komplikací v hodně případech", nárůst počtu úředníků a byrokracie a občanům ani podnikatelům neulehčuje nic. "Stavebník dál bude obíhat úřady s lejstry a razítky jako doposud - úlevy jsou patrné pouze u úřednického aparátu," řekl.
Nový zákon podle něj také rozšiřuje prostor pro vyvlastnění násilnou výměnou pozemků a násilným předkupním právem pro vlastníky soukromých nemovitostí. Tvrdí, že zákon vzdaluje výkon státní správy od občanů, neboť ruší téměř polovinu stavebních úřadů. "Nový stavební zákon obsahuje zlomyslnost, neboť bude platit od 1. ledna 2007, kdy zde tato vláda zcela určitě už nebude a občané tyto negativní důsledky a plané sliby poznají až pozdě," řekl v červnu při prvém čtení předlohy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články