Developeři nemohou čerpat peníze EU na regeneraci brownfieldů

Vložil
ČTK
10.10.2007 07:35
Praha

Praha - Developerské společnosti nebudou moci podle Unie malých a středních podniků ČR (SME) regenerovat tzv. brownfieldy, tedy například opuštěné tovární areály, s pomocí peněz z fondů Evropské unie. To v následujících letech ohrozí čerpání 14 miliard korun určených na projekty podnikatelských nemovitostí a likvidaci starých ekologických zátěží, tvrdí unie s odkazem na rozhodnutí Evropské komise. Podle MPO ale mohou peníze z evropských fondů čerpat firmy, která budou areály regenerovat a pak v nich podnikat.
    "Je to znepokojivá zpráva zdaleka nejen pro developery a širokou veřejnost, ale zároveň i pro města a obce, které nemají dostatečnou kapacitu a finance. Je to problém, který se dotýká každého z nás a setkáváme se s ním na každém kroku, ať se jedná o malou obec či větší město," uvedl dnes v tiskové zprávě zaslané ČTK předseda SME David Šeich.
    Podle Šeicha se předpokládalo, že developeři budou moci v letech 2007 až 2013 podávat žádosti na projekty regenerace starých a nevyužívaných průmyslových či jiných areálů do programu Nemovitosti, který by kompenzoval dodatečné náklady spojené s investicí do rekonstrukce a revitalizace starých a zanedbaných areálů.
    Program měl developery motivovat právě k tomuto druhu projektů, aby se nevěnovali například pouze výstavbě nových nemovitostí. "Zrušení této možnosti prosadili zástupci Evropské komise," uvedl Šeich, který upozornil na to, že pro jiné členské země EU takové omezení neplatí.
    Mluvčí MPO Tomáš Bartovský dnes potvrdil, že peníze nebudou moci na regeneraci brownfieldů čerpat developerské firmy, což si vymínila Evropská komise. MPO její rozhodnutí akceptovalo, protože další vyjednávání by podle Bartovského prodloužilo schvalování celého operačního programu. "Program Nemovitosti dále zůstává otevřený podnikatelům, kteří chtějí brownfieldy regenerovat a následně využít pro své podnikání," řekl ČTK Bartovský.
    Na roky 2007 až 2013 má Česko podle SME na projekty podnikatelských nemovitostí a sanaci starých ekologických zátěží k dispozici zhruba 14 miliard korun. "Nebudou-li moci žádat o dotace developerské podnikatelské subjekty, může ČR hrozit nevyčerpání, či neefektivní čerpání dotačních prostředků. Lze jen těžko předpokládat a očekávat, že by obce a kraje byly schopny samy realizovat rozsáhlé projekty v hodnotě uvedených rozpočtů," upozornila SME. Podle Bartovského by ale toto opatření nemělo mít nepříznivý dopad na čerpání peněz z  programu Nemovitosti ani na regeneraci tuzemských brownfieldů.
    Brownfield je pozemek nebo objekt, který není efektivně využíván, je zanedbaný a v řadě případů i kontaminovaný. Nemovitost nelze využít bez revitalizace, což často představuje náklady v řádech desítek i stovek milionů korun. Podle odhadu odborníků je v Česku zhruba 12.000 hektarů těchto brownfieldů, z nichž mnohé mají díky výhodné poloze či vybudované infrastruktuře velký investiční potenciál.
    "Vyloučením soukromých investorů ze skupiny potenciálních příjemců dotace ztrácíme možnost navrátit celé řadě postižených lokalit efektivní využití, a riskujeme tak, že zůstanou i nadále potenciální hrozbou pro životní prostředí a lidské zdraví," tvrdí SME, podle níž velké množství strategicky umístěných lokalit včetně center měst zůstane opuštěno a nevyužíváno i přesto, že díky finanční injekci by bylo možné obnovit jejich význam pro společnost i ekonomiku měst a obcí.
    Stát v posledních letech finančně podporuje regeneraci nevyužívaných průmyslových, zemědělských, vojenských či důlních objektů. Za finanční podpory státu v Česku od roku 1998 vzniklo 2959 hektarů průmyslových zón, mezi kterými je započítáno i 530 hektarů regenerovaných brownfieldů.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
CAREER
10.10.07 10:11
zobrazit všechny komentáře

Související články