Psychiatrická léčebna v Jihlavě obnoví Fuchsův pavilon

Vložil
ČTK
21.09.2007 19:55
Jihlava

Jihlava - Na zhruba 40 milionů korun přijde rekonstrukce jednoho z devíti pavilonů Psychiatrické léčebny v Jihlavě. Funkcionalistická stavba architekta Bohuslava Fuchse byla pro její dezolátní stav několik let uzavřena. Práce by měly začít v polovině října a dokončeny budou příští rok. Vznikne v něm takzvaný gerontopsychiatrický primariát, tedy oddělení pro pacienty nad 65 let. Bude mít 49 lůžek, řekla dnes ČTK ředitelka léčebny Zdeňka Drlíková.

Léčebně se navíc podařilo získat část pozemků zrušené armádní posádky, na kterých by ráda vybudovala jízdárnu pro hipoterapii a terapeutické dílny. Recesistické dobytí vojenského prostoru léčebnou se uskuteční příští týden ke 105. výročí trvání lůžkové psychiatrie ve městě.
Mění se nejen vzhled léčebny s rozsáhlým parkem i zahradnictvím, ale postupně také postoj veřejnosti k ní. Napomáhá k tomu i tradiční projekt Týdnů pro duševní zdraví, který skončí v neděli. Součástí jihlavského Babího léta bylo třeba sedm divadelních představení, dvě vernisáže, ale také diskotéka, tradiční jarmark, táborák i filmové projekce, koncerty a besedy či jízda léčebnou v kočáře. Dnešní recesistický Běh léčebnou pak zaznamenal rekordní účast běžců i diváků.
"Díky open festivalu lidé zařízení vnímají jako běžnou nemocnici, ne jako zařízení s puncem něčeho tajemného, zapovězeného či represivního," řekla ČTK ředitelka Drlíková.
0 komentářů
přidat komentář

Související články