Centrum Opavy změní tvář, připravují se tři projekty

Zdroj
David Moravec
Vložil
ČTK
23.08.2007 16:15
Opava

Opava - Centrum Opavy změní svou tvář. Tamní radnice ve spolupráci se soukromými investory připravuje dva rozsáhlé projekty v areálu bývalé tržnice a za obchodním domem Slezanka. Ty by měly do středu města vrátit život. Plánuje se výstavba multikina, menších obchodů restaurací a ploch určených pro zábavu a trávení volného času. Navíc chce magistrát vyhlásit architektonickou soutěž na novou podobu fasád deseti městských bytových domů. ČTK to řekl mluvčí Opavy Jan Šindler.
    V případě prvních dvou projektů není město investorem. Vlastní ale pozemky, na kterých budou developerské společnosti stavět. "Pozemky ale prodáme až po kolaudaci. Máme tak možnost kontrolovat proces výstavby a páku, jak jej ovlivnit v případě, že by investor začal stavět něco jiného, než bylo povoleno," vysvětlil.
    V lokalitě bývalé tržnice u Nákladní ulice by mělo vzniknout komerční a zábavní centrum. Jeho součástí by ale podle Šindlera neměl být žádný klasický hypermarket. "Největší prodejna bude mít rozměry 50 na 20 metrů a budou v ní potraviny," řekl. Vyrůst by tam mělo multikino s několika sály a také otevřený parkovací dům pro 400 automobilů. "Počítá se se zábavním areálem pro mladé i starší," vysvětlil mluvčí s tím, že nejdříve by mohla být výstavba dokončena na konci roku 2009.
    Výstavba za obchodním domem Slezanka by městu měla přinést 21 nových bytů s celkovou plochou téměř 2300 metrů čtverečních. Dalších 13.800 metrů čtverečních zaberou kancelářské a obchodní plochy. Nová výstavba by v  některých částech měla navazovat na původní historickou architekturu. V této souvislosti magistrát řeší i další osud výškové budovy, která patří ministerstvu zemědělství.
    Investor zatím počítá s jejím začleněním do nové výstavby. Město ji ale chce od státu získat a následně nechat zbourat. "Z architektonického hlediska se nám tam nehodí. Ministr se už dříve vyjádřil, že bude rád, když se bude podílet na tom, že nekvalitní architektura ustupuje kvalitní," doplnil Šindler. Podle něj město už pro úředníky ministerstva našli náhradní prostory v budově bývalých kasáren v Krnovské ulici.
    "Oba projekty mají za úkol vrátit život do centra Opavy. Už nechceme, aby se vytrácel do okrajových částí, kde jsou supermarkety. Nechceme, aby lidí jezdili do ostravského multikina nebo si kvalitní oděvy kupovaly v jiných městech," řekl Šindler s tím, že Opavané by v centru měli najít vše, co potřebují.
    Novou tvář by měli v budoucnu dostat i tři dlouhé a souvislé bloky domů, které sousedí s opavskou radnicí. "Město vypíše velkou architektonickou soutěž, která by šedivé socialistické zástavbě dala jiný, novodobý a důstojný vzhled," uvedl mluvčí. Dodal, že změna se bude týkat deseti městských bytových domů. "Půjde o dvě samostatné soutěže, z nichž jedna zahrnuje čtyři domy na Horním náměstí a druhá tři domy v ulici Mezi Trhy a tři domy na Dolním náměstí," doplnil.
    Město chce například návrhy nového členění fasád, omítek či obkladů a bezbariérových vstupů do objektů.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pěkně to pan Šindler napsal...
Tomáš Skalík
28.08.07 01:33
zobrazit všechny komentáře

Související články