Hamburk staví novou dominantu - Labskou filharmonii od HdeM

Zdroj
Luboš Šebestík
Vložil
ČTK
03.04.2007 00:40
Německo

Berlín


Berlín - Německá přístavní metropole Hamburk dnes odstartovala výstavbu své nové dominanty. Do léta 2010 se jí má stát architektonicky impozantní Labská filharmonie vévodící námořnímu přístavu. Téměř dvoumilionové velkoměsto si slibuje, že se nový kulturní stánek zařadí mezi přední koncertní objekty planety.
    "Labská filharmonie by se měla stát jednou z deseti nejlepších koncertních síní světa," neskrývá nadšení hamburský primátor Ole von Beust. Po letech plánování dnes položil základní kámen velkorysého futuristického projektu.
    Pozoruhodná prosklená budova se třemi koncertními sály, hotelem, luxusními byty a konferenčním střediskem se "uvelebí" na původním císařském špejcharu, který zasahuje hluboko do řeky. Špejchar sloužíval jako skladiště kakaa, čaje, tabáku nebo kávy a nejdříve ho čeká kompletní rekonstrukce. "Vlnící" se skleněná nástavba na špejcharovém podstavci pak bude připomínat vzdouvající se řeku. Největší ze sálů pojme 2200 diváků.
    V architektonické soutěži zvítězilo švýcarské duo Herzog & de Meuron. I přes vysoké náklady, které v přípravné fázi postupně rostly, hamburská radnice projekt minulý měsíc schválila. Zatím se stavba odhaduje na 240 milionů eur (téměř sedm miliard korun). Nadšení z projektu je v Hamburku takové, že se 64 milionů eur už shromáždilo od sponzorů, 114 milionů vyčlenilo město.
    Původní císařský špejchar z roku 1875 býval tradiční dominantou hamburského přístavu, kam v minulosti směřovali za prací i čeští dělníci nebo odkud se i Češi vydávali za živobytím do Ameriky. Za druhé světové války skladiště těžce utrpělo a novou, moderní tvář získalo v 60. letech.
0 komentářů
přidat komentář

Související články