David Vávra slaví 50. narozeniny

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
07.03.2007 11:45
Praha

Praha - Nikdy se neohlížel dozadu, ani nevzhlížel ke dnům budoucím. Ač profesí architekt a duší velký snílek, nikdy si nepředstavoval žádné město budoucnosti ani sám sebe a své blízké v době, kdy se bude psát rok 2007 a jemu bude 50 let. "Vždycky jsem žil jen současností, přítomným okamžikem, neřešil jsem, co bude. Jedinečnost bytí je skvělá," řekl ČTK David Vávra, architekt, divadelník a propagátor moderní architektury, který padesáté narozeniny oslaví v pátek.

    Jedno ale věděl už dávno, že se bude živit architekturou a žít tak, "jak se zadaří". "Ale i kdyby to bylo jinak, bylo by to dobře," uvažuje s notnou dávkou pokory. A kdyby mu bylo nabídnuto něco na své minulosti měnit? "Člověk by se jistě rád vyvaroval chyb a špatných rozhodnutí, ale staly se. Řada omylů by se nemusela stát, ale jde o hlavní směr, o jisté směřování člověka," říká.
    Přestože Davida Vávru většina lidí zná z  prostředí divadla Sklep, z televizních scének notně uplatňujících právě sklepácký humor či z cyklu pořadů popularizujících moderní architekturu, hlavní jeho pozornost se stále upírá vedle rodiny k práci architekta. Záběr práce Vávrova ateliéru je široký - od interiérů restaurací a barů po novostavby rodinných domů. Množství rekonstrukcí ve Vávrově práci odkazuje také k jeho pokoře - k pokoře k již existující a obdiv zasluhující architektuře.
    Jednou z prvních prací byla dostavba evangelického kostelíku v rodném Braníku. "Kostely mě baví nejvíc - a dokonce se to teď částečně plní, loni jsme dokončili rekonstrukci sboru evangelické církve v Modřanech," připomněl.
    "Knížku, která tě nezajímá, si nekoupíš. Ale architekturu nemůžeš obejít, architektura ti určuje život," řekl kdysi. Proto dobrou architekturu nejen vytváří, ale i popularizuje a bojuje za její záchranu. Mrzí ho třeba nedávný zánik přerovské komuny, mrzí ho i aktuální snaha investora zbavit se libereckého obchodního domu Ještěd, za jehož záchranu nyní vzniká druhá vlna petic a podpory.
    "Pro Přerov je ale ztráta památky daleko větší šok než případná ztráta Ještědu pro Liberec, který má významných a krásných staveb více," podotýká. Petici za Ještěd Miroslava Masáka Vávra podepsal. V současné době pracuje na další fázi projektu městské knihovny v Hradci Králové. Plánuje ji přestavět z bývalé továrny.
0 komentářů
přidat komentář

Související články