Areál Zbrojovky Brno vydražila J&T za rekordních 707 milionů

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
01.02.2007 10:55
Praha

Brno - Areál zkrachovalé Zbrojovky Brno získala v dnešní dražbě česko-slovenská investiční skupina J&T za rekordních 707 milionů korun. Přeplatila dalších deset zájemců. Dražba se tak stala největší v české historii. Cena dvaadvacetihektarového pozemku s několika desítkami budov je odhadnuta na 325 milionů, vyvolávací cena byla stanovena na 352 milionů. J&T musí částku zaplatit do konce dubna, konkurzní správce Martin Kopčil se do té doby nechce k  dražbě vyjadřovat. Pokud J&T zaplatí, měli by být uspokojeni všichni věřitelé z konkurzu. Jejich pohledávky dosahují 480 milionů.

    Zbrojovka se do konkurzu dostala před třemi a půl lety, od loňska nevyrábí. Zástupce J&T uvedl, že holding má s areálem určité plány, konkrétnější být nechtěl. Výroba zbraní nejspíš obnovena nebude. J&T je jednou z největších finančních skupin, které působí v Česku. Ovládá Pražskou Energetiku, fotbalový klub Sparta Praha a ČKD Blansko Strojírny. Nedávno oznámila, že chce v pražském Karlíně místo chátrajících budov Pražských strojíren postavit komerční centrum za 2,5 miliardy. Zda má podobné záměry i s pozemky Zbrojovky, nechtěl mluvčí J&T Petr Málek komentovat.
    Současný územní plán počítá s využitím areálu pro průmyslovou výrobu. Brněnský magistrát už ale připravuje jeho změnu, která má umožnit třeba výstavbu kanceláří, bytů nebo parku. Změna ale nebude schválena dříve než za rok a půl, doplnila vedoucí odboru územního plánování Dana Wendscheová.
    Areál byl v dražbě jako celek. Nejstarší budova je z roku 1870, většina objektů je z první poloviny 20. století. Několik let jsou ale bez údržby, navíc je potřeba odstranit ekologické zátěže. Do oprav tak bude nutné vložit nejméně stovky milionů korun, soudí realitní makléř Marcel Prát. "Je to rozhodně výhodná investice. Pozemek je blízko centra s dobrou dopravní dostupností. Navíc je tak velký, že by tam mohlo vyrůst malé město ve městě," uvedl.
    Podle ekonoma Marka Hatlapatky je J&T jedním z mála investorů na českém trhu, který si cenu přes 700 milionů mohl dovolit. "Jednou z možností využití je také rekonstrukce a následné pronajímání jednotlivých částí, což by odpovídalo investičnímu profilu skupiny," míní. O části areálu už se investoři opakovaně několikrát zajímali, řekla Irena Krčilová z Regionální rozvojové agentury jižní Moravy. Poptávka po menších pozemcích by podle ní mohla být velká. V Brně je nyní asi 200 hektarů brownfieds, tedy opuštěných průmyslových areálů. Kromě Zbrojovky je třeba nevyužitá část areálu firmy Zetor a kasárna ve Slatině a v Šumavské ulici.
    Samotná dražba Zbrojovky trvala zhruba 30 minut. Od částky 600 milionů už přihazovali jen dva zájemci, většinou po jednom nebo pěti milionech. Licitátor Josef Machů uvedl, že dražební společnost Prokonzulta počítala s konečnou cenou kolem půl miliardy. Dosud nejvyšší konečné ceny dosáhla dražba majetku ostravské společnosti Unikov, přesáhla 465 milionů.
    Ve Zbrojovce se dosud podařilo prodat část strojů a zbraní, jejich celková hodnota dosahuje desítek milionů. Část techniky už patří firmě Brno Rifles ze skupiny kolem uherskobrodského podniku Česká Zbrojovka. Zaměstnala 29 bývalých pracovníků Zbrojovky a loni na podzim začala v pronajaté části brněnského podniku opět vyrábět. Dražby se ale zúčastnila jen jako host.
    Kopčil je ve Zbrojovce už třetím správcem. Vystřídal Ilonu Strmiskovou, která čelí obvinění, že chtěla zbraně z konkurzu firmy prodat pod cenou. Den před dražbou s ní mělo pokračovat soudní jednání, nakonec ale bylo odročeno.
0 komentářů
přidat komentář

Související články