NPÚ: České památky zabezpečeny jsou, audit pokračuje

Vložil
ČTK
27.11.2006 23:45
Praha

Praha - Nové vedení ministerstva kultury a Národního památkového ústavu (NPÚ) se za uplynulé tři měsíce vůbec nevyjádřily k  problematice zabezpečení českých památek. Přitom právě toto téma považoval bývalý ministr Vítězslav Jandák za stěžení, když s odvoláním na výsledky auditu tvrdil, že je zabezpečení nedostatečné. Zmíněný audit se však nezabýval úrovní zabezpečení, ale údajnými vazbami státních úředníků na společnost Trade Fides, která značnou část bezpečnostních systémů dodala.

    "Vůbec se nejedná o  to, že by památky nebyly zabezpečeny. Auditoři splnili zadání, uvedli, že by něco mohlo s něčím souviset. Důkazy pro to nejsou, to je věcí šetření policie," řekl ČTK Pavel Jerie pověřený vedením NPÚ. Ministerstvo, kterému ve vládě Mirka Topolánka šéfuje Martin Štěpánek, se k otázce nevyjádřilo. Mluvčí Ludmila Kadrnková tvrdí, že výsledky auditu prezentované Jandákem jsou předběžné, audit pokračuje a závěry se čekají koncem prosince.
    Podle Jerieho však audit zadaný Jandákem, který prověřoval roky 1994 až 2005, skončil v březnu a nyní stejná firma pokračuje v NPÚ dalším auditem, který prověřuje jiné věci.
    Na základě auditu podal NPÚ v dubnu trestní oznámení. Tvrdil, že audit zjistil pochybení v případech, kdy zakázky vyhrála firma Trade Fides - prý některé systémy nedodala, a památky tak jsou nedostatečně chráněny. Audit, jehož výsledky má ČTK k dispozici, uvádí i to, že MK zadalo zakázky na zabezpečení památek v 80 procentech firmě Trade Fides, případně firmám s ní provázaným. Toto tvrzení však není v auditu podloženo přesnými čísly.
    Už v době auditu vznikla v NPÚ nová funkce bezpečnostního ředitele, stal se jím Jiří Dolejš. Po skončení auditu pak Jandák odvolal z funkce ředitele odboru ochrany movitého a kulturního dědictví, muzeí a galerií MK Pavla Jiráska, nahradil ho Zdeněk Novák. Shoda jeho jména s dřívějším a současným prvním náměstkem ministra kultury je náhodná. Nový ředitel následně rozeslal pobočkám NPÚ pokyn, aby firmu Trade Fides a další dvě firmy napříště vyřazovaly z tendrů. Trade Fides i Jirásek od začátku prezentované výsledky auditu odmítali.
    Ředitel Novák ve funkci dlouho nepobyl, byl prvním z těch, které odvolal nový ministr Štěpánek - důvodem byl údajně právě zmíněný pokyn pobočkám NPÚ a nečinnost při řízení důležitého odboru. Oficiálně MK ani NPÚ dodnes neřekly, kdy a na kterých památkách zjistila kontrola pochybení. Kvůli trestním oznámením ale vyšetřuje protikorupční policie na MK a NPÚ již půl roku.
    Trade Fides říká, že za stovkami dodávek si stojí a není si vědoma pochybení. Postavily se za ni i kulturní instituce, které léta zabezpečuje. Firma je špičkou v oboru, její služby využívají i jiné resorty včetně diplomatických sborů. V souvislosti s dodávkami pro armádu ale policie zatkla počátkem roku dva představitele Trade Fides a obvinila je z uplácení úředníků.
    S podezřením na propojení firmy s úředníky MK údajně přišel za Jandákem bývalý zaměstnanec NPÚ, který dostal výpověď. Podle Trade Fides ale za impulzem k auditu mohla stát i konkurence.
    O nejasnostech kolem zabezpečení památek hovoří i Dolejš. "Již před deseti lety, ještě jako vedoucí bezpečnostního oddělení památkového ústavu ve středních Čechách, jsem upozorňoval vedení NPÚ i MK na zvláštní situaci ohledně zadávání účelových dotací z programu MK. Jednalo se například o možná ovlivnění druhu techniky elektronických zabezpečovacích systémů odpovědnými pracovníky MK. Tato ustanovení byla přímo uvedena ve smlouvě o poskytnutí dotací," tvrdí.
    Ministerští pracovníci však podle svých slov technické podmínky koncipovali vždy tak, aby systém byl kompatibilní s monitorovacím systémem policie, a projekty s policií konzultovali. Nikdy ale pro výběrová řízení nedoporučovali dodavatele ani druhy těchto zařízení. Na MK také pracovala meziresortní komise složená ze zástupců policejního prezidia, Generálního ředitelství cel a katolické církve, která se těmito věcmi zabývala. Výběrová řízení na dodavatele přitom neprovádí ministerstvo, ale příjemci dotací, tedy územní pracoviště NPÚ.
    Památky by podle Dolejše mohly být zabezpečeny levněji a účinněji, pokud by v uplynulých letech existoval v NPÚ dostatečný odborný dozor. Z toho důvodu prý vypracoval novou bezpečnostní koncepci NPÚ. "Ústav mi ji ale z řady důvodů nedovolil realizovat," říká. Podle pracovníků MK ale koncepce neobsahuje nic navíc proti tomu, co již dříve uplatňovalo a vyžadovalo.
    Obavy, které Jandákovo ministerstvo mělo o zabezpečení památek, s novým vedením úřadu i NPÚ utichly. Poté, co Štěpánek odvolal ředitele NPÚ Tomáše Hájka, ústav jako by o funkci bezpečnostního ředitele nestál. Dolejš míní, že lidé, kteří se po Jandákových personálních změnách vracejí, se bojí policejního vyšetřování i kontroly, kterou na podnět Hájka prováděl; nejde podle něj jen o pracovníky MK, ale i o vysoké představitele NPÚ. Domněnku, zda se policejní vyšetřování týká i tak významných památek, jako je třeba zámek Český Krumlov, nevyvrátil, ani nepotvrdil.
    Dolejš je přesvědčen o tom, že vedení NPÚ usiluje o to, aby odešel. Jerie ČTK řekl, že s funkcí bezpečnostního ředitele v současné podobě nepočítá.
    O Dolejšovi se před časem psalo v  souvislosti s požárním cvičením na Karlštejně před deseti lety, kdy působil jako bezpečnostní technik v památkovém ústavu středních Čech. Nevyzkoušená hasící směs tehdy zasáhla dva obrazy Mistra Theodorika. Dolejš se brání tím, že byl v  ústavu krátce a prostor pro zkoušku vybral kastelán. "Pokud bych něco zanedbal, přece bych dalších deset let nemohl v ústavu působit," říká. Podle lidí z MK ale posoudit vhodné místo pro zkoušku hasícího zařízení musí právě odborník na danou oblast.
0 komentářů
přidat komentář

Související články