Vítězkou Ceny Jindřicha Chalupeckého se stala Barbora Klímová

Vložil
ČTK
17.11.2006 12:50
Brno

Brno - Letošní vítězkou Ceny Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let se dnes v Brně stala Barbora Klímová. Z šestice finalistů ji vybrala mezinárodní porota, která zohlednila jak dosavadní uměleckou činnost, tak díla určená pro finálovou výstavu v brněnském Domě umění. Klímová srovnávala účinky a přijetí různých veřejných performancí před desetiletími a dnes.

    "Cenu jí udělujeme za citlivý dialog s nedávnou historií umění. Zkoumá specifické práce českých umělců zabývajících se performancí a trvalou důležitost jejich tvorby," odůvodnila výběr porota.
    Dalšími finalisty byli Jan Kotík, Dominik Lang, Dušan Skála, Tomáš Svoboda a skupina Rafani, která získala jednu z vedlejších cen, přestože její členové ani jednou nevstoupili do výstavní síně a výmalbu vyhrazeného prostoru svěřili dětem z okolí Domu umění.
    Všichni finalisté se letos vyjadřovali konceptuálně, žádný nenabídl na výstavu malby nebo jiná klasická média. Výjimkou nebyla ani Klímová, jejíž práci si mohli návštěvníci výstavy prostřednictvím projekcí. Umělkyně zopakovala v ulicích svého domovského Brna různé veřejné performance ze 70. a 80. let. "Zajímaly mě více takové akce, které jsou zaměnitelné za realitu, nikoliv prokomponované projekty jednoznačně definované jako umění. Byla jsem zvědavá na reakce," řekla po vyhlášení. Odezvu kolemjdoucích natáčela skrytou kamerou.
    Klímová podotkla, že její vystoupení na veřejnosti provázela především netečnost a nezájem. Nikdo nereagoval ani na akci, při které ležela nehybná na zemi. Nikdo se jí neptal, zda je v pořádku, kdosi jen anonymně poslal sanitku.
    Cena Jindřicha Chalupeckého bývá udělována každoročně, střídavě v Praze a v Brně. Letošní ročník je již sedmnáctý. Prvním laureátem byl Vladimír Kokolia, loni zvítězila Kateřina Šedá. S cenou je spojena finanční odměna 100.000 korun a studijní pobyt ve Spojených státech.
0 komentářů
přidat komentář

Související články