Brno-střed opravilo dům, který projektoval Poříska

Vložil
ČTK
04.01.2018 13:05
Oskar Poříska

Brno - Městská část Brno-střed opravila za zhruba 30 milionů korun nájemní dům z roku 1934 na Moravském náměstí 14. Sice není památkově chráněný, je ale výraznou stavbou architekta funkcionalismu Oskara Pořísky. ČTK to řekl radní městské části Michal Doležel.


"Dům jsme se kvůli jeho kvalitám rozhodli rekonstruovat citlivě a kvalitně, jako kdyby to byla kulturní památka," uvedl Doležel. Poříska dům pojal jako zakončení vzniklé Mášovy ulice. Díky dominantnímu průchodu objekt představoval symbolickou bránu mezi městským jádrem a nově vznikající částí.

Dům nechal vystavět Nadační fond Valentina Falkensteinera, který vznikl na konci 19. století s cílem získávat peníze na stavbu domů pro sociálně slabší a střední vrstvu. Objekt utrpěl značné zásahy při druhé světové válce během odstřelování Německého domu, který stál v jeho sousedství, na konci války ale vyhořel a následně byl odstraněn. Pořískova stavba od doby svého vzniku výraznějšími opravami neprošla.

Podobně rozsáhlé opravy městská část Brno střed plánuje i u dalších významnějších staveb. Doležel zmínil například sousední dům 12 na Moravském náměstí nebo dům známý jako Rozmarýn v Kounicově ulici. Komplex Rozmarýnu byl postaven v polovině 20. let 20. století podle návrhu architekta Karel Nahůnka v rondokubistickém stylu. Obsahoval nájemní byty, společensko-kulturní zázemí, administrativní část, bylo v něm mimo jiné i kino.
0 komentářů
přidat komentář