Pět nemocnic postaví za peníze z EU nové budovy psychiatrií

Vložil
ČTK
31.08.2017 12:00
Praha

Praha - Pět nemocnic v krajích postaví za peníze z evropských fondů nové budovy pro svá psychiatrická oddělení, další dvě stavebníci opraví a vznikne nové centrum duševního zdraví. Celkem si zařízení rozdělí více než 1,5 miliardy korun. V tiskové zprávě o tom informovalo Centrum pro regionální rozvoj ČR, jehož zřizovatelem je ministerstvo pro místní rozvoj, hodnotitel podaných projektů.


Peníze byly vyčleněny na zřizování nových či rekonstrukce center duševního zdraví, stacionářů a ambulancí nebo zařízení akutní psychiatrické péče ve všeobecných nemocnicích. Podporu mohly získat také mobilní a terénní služby. Dotace ale nejsou pro psychiatrické nemocnice na lůžková oddělení.

Centrum doporučilo deset projektů, dva z nich jako náhradní. Fakultní nemocnice v Brně bude za 491 milionů korun rekonstruovat psychiatrickou kliniku včetně akutních lůžek. Vybuduje v ní stacionář a zázemí pro Centrum duševního zdraví. Tato centra jsou jedním z pilířů reformy psychiatrické péče.

V budoucnu by měla vzniknout jejich síť. Pracovníky centra jsou sociální i zdravotní pracovníci, vhodný je také člověk se zkušeností s duševní chorobou. Klientům mají pomáhat nejen v prostorách centra, ale i u nich doma nebo jinde. Smyslem center je neizolovat nemocné mimo společnost.

Nejvíc peněz z evropských fondů půjde na nové budovy. Dva nové objekty postaví za 268 milionů korun Fakultní nemocnice Plzeň, za 220 milionů korun vznikne nová budova také v Pardubické nemocnici a za téměř 170 milionů korun v Ostravě.

Opravy za 153 milionů korun čekají akutní psychiatrická oddělení nemocnice v Českých Budějovicích. Krajská nemocnice Liberec bude za 126 milionů opravovat a rozšiřovat dva stávající objekty psychiatrického oddělení, pořizovat přístroje a nábytek. Bezmála 76 milionů korun dostane Nemocnice Tábor na nový samostatný pavilon psychiatrie.

Náhradními projekty jsou modernizace pavilonu psychiatrie nemocnice v Havířově za skoro 49 milionů korun a zvýšení kvality psychiatrické péče v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem za 12 milionů korun.

V dalším kole dotací, do nějž bylo možné projekty přihlašovat do poloviny července, bude rozděleno 425 milionů korun.

Přidělené dotace:

Žadatel Název projektu Požadovaný příspěvek z evropských fondů (Kč)
Fakultní nemocnice Brno Centrum komplexní psychiatrické péče Brno 491 299 915,00
Fakultní nemocnice Plzeň Výstavba nového pavilonu Psychiatrické kliniky ve Fakultní nemocnici Plzeň 268 359 644,65
Nemocnice Tábor, a.s. Nová psychiatrie Tábor 75 912 754,41
Krajská nemocnice Liberec, a.s. Rekonstrukce a rozšíření oddělení psychiatrie KNL, a.s. v budovách "I" a "E" 126 448 720,62
Nemocnice České Budějovice, a.s. Restrukturalizace a rekonstrukce akutního psychiatrického oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. v rámci deinstitucionalizace psychiatrické péče Jihočeského kraje 153 288 113,11
Fakultní nemocnice Ostrava FN Ostrava-Výstavba budovy pro psychiatrickou péči 169 746 322,60
Nemocnice Pardubického kraje, a.s. NPK, a.s. Pardubická nemocnice, nová psychiatrie 220 179 158,18
Sdružení ozdravoven a léčeben okresu Trutnov Centrum duševního zdraví RIAPS Trutnov 46 679 248,37

zdroj: Centrum pro regionální rozvoj České republiky

0 komentářů
přidat komentář

Související články