V Holešově po třech letech skončily opravy střech a fasád zámku

Vložil
ČTK
30.08.2017 15:10
Holešov



Holešov - Holešovská radnice dokončila opravy střech a fasád svého zámku, které zahájila v roce 2014. Dělníci v tomto týdnu sundávají lešení z jihovýchodní strany zámku, která při rekonstrukci přišla na řadu jako poslední. Kompletní obnova fasád a střešní krytiny stála zhruba 70 milionů korun, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Jana Rohanová.


"Při výměně střešní krytiny bylo použito téměř čtvrt milionu střešních tašek. Součástí prací byla také úprava nádvoří a historického kamenného portálu a tympanonu s erbem v průčelí zámku,"
sdělil Stanislav Julíček z odboru výstavby, rozvoje a životního prostředí radnice. Erb hrabat z Vrbna byl vytvořen na konci 19. století z tehdy módního materiálu, takzvané kuroviny, kterou tvoří kvalitní vápenec z lomu v nedalekých Kurovicích.

Dělníci, řemeslníci a restaurátoři se dále postarali o opravu kamenných ostění nebo zhotovení replik původních barokních oken.

Po 100 letech od předchozích oprav zámku byla objevena listina tehdejších klempířů. Při obnově venkovního pláště budovy byly navíc odhaleny původní raně barokní omítky z poloviny 17. století. Nacházejí se v úrovni druhého patra zámku, a to především ze vstupní, tedy jihozápadní strany památkově chráněné budovy.

Díky restaurátorům se podařilo zhruba 350 let staré omítky, na kterých v 17. století zřejmě pracovali italští zedníci a štukatéři, zachovat. "Takto staré omítky už skoro nikde, ani na historických budovách, nejsou k vidění. Většinou byly za tu dobu, a to i několikrát, nahrazeny novými," uvedl Julíček.

Renesanční zámek vznikl v roce 1574 na místě někdejší gotické tvrze z 15. století, její část se na zámku dodnes zachovala. Na konci třicetileté války zámek vyplenili a vypálili Švédové. V takovém stavu ho v roce 1651 koupil Jan hrabě z Rottalu, který si objednal jeho přestavbu v duchu raného baroka, o kterou se postaral císařský architekt Filiberto Luchese. Dokončena byla před rokem 1674.

Poslední závažnější stavební změny na zámku spadají do období pozdního klasicismu, tedy do poloviny 19. století. V roce 1948 byl zámek znárodněn a v roce 1992 ho v restituci získala soukromá majitelka. Od ní pak budovu koupila v roce 2005 radnice za 13,4 milionu. Ze zhruba 400 milionů korun dosud investovaných do oprav bylo přes 100 milionů korun z dotací.

Město už v minulosti opravilo a otevřelo sklepení, přízemí a první patro zámku. Zrekonstruováno bylo i nádvoří a částečně zahrada. Druhé patro zámku je zakonzervováno, náklady na jeho opravu se pohybují v desítkách milionů korun. Na zámku se konají výstavy a koncerty, ve sklepení je hudební klub, nádvoří a zahrada slouží k pořádání různých akcí včetně festivalů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články