Oprava kiosků na mostě v Hradci Králové bude kvůli dřevomorce dražší

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
23.08.2017 13:15
Hradec Králové

Jan Kotěra

Hradec Králové - Oprava dvou historických kiosků na okrajích památkově chráněného Pražského mostu přes Labe v Hradci Králové bude možná až o milion korun dražší, než se předpokládalo. Důvodem je to, že u jednoho z kiosků se v průběhu opravy zjistilo, že jeho krovy a střešní konstrukce jsou napadené dřevomorkou a bude je třeba vyměnit. Původně měla oprava kiosků stát 2,37 milionu korun s DPH. O zvýšení rozpočtu opravy dnes rozhodli zastupitelé města.

Napadení krovů nebezpečnou dřevomorkou řemeslníci zatím zjistili u kiosku na levém břehu Labe. Vyčleněný milion korun navíc by měl s rezervou stačit i na případnou opravu krovů druhého kiosku, kdyby se v nich dřevomorka také zjistila. "Přesnou částku vícenákladů na opravu střechy, která nebyla součástí původně plánované rekonstrukce, určí až prováděcí dokumentace," uvedl mluvčí města Petr Vinklář. Oprava dřevěných konstrukcí by měla opravu protáhnout o několik týdnů, zatím se počítalo s dokončením do konce září.

Podle zpracovatele projektu opravy Jana Mádlíka se restaurátorský průzkum dělal u omítkových, kamenných i tepaných částí. Poškození dřevomorkou v kombinaci s červotočem se zjistilo až po odkrytí dřevěné konstrukce a krovu, které byly pod zdobnými měděnými reliéfy. "Výskyt nebezpečné houby potvrdil i zoomykolog Národního památkového ústavu," uvedl náměstek primátora pro investice Jindřich Vedlich (TOP 09).

Opravu kiosků se radnice snaží udělat od roku 2015 a dosud ji provázely těžkosti s výběrem stavební firmy. Městu se firmu pro opravu podařilo vybrat až letos ve čtvrté soutěži. Opravu dělá od června hradecká firma Matex HK, která se do tendru přihlásila jako jediná. Z předchozích tří tendrů dva nebyly dokončeny, firma vybraná ve třetí soutěži zkrachovala a město po ní v insolvenčním řízení žádá 575.000 korun.

Pražský most z roku 1910 patří mezi typické stavby města. Na předmostích má čtyři kruhové objekty zvané kiosky, které stejně jako most navrhl známý architekt Jan Kotěra. I kiosky, které slouží pro prodej občerstvení či zmrzliny, mají památkovou ochranu. Samotný most radnice opravila v letech 1992 až 1993.

Firma Matex HK opravuje dva kiosky, které jsou ve směru ze starého města k náměstí Svobody na pravé straně mostu. Opravu stavbaři dělají na základě originální dokumentace úpravy obou předmostí podepsané architektem Janem Kotěrou v květnu 1910. Na opravu dohlížejí pracovníci Národního památkového ústavu, kteří budou schvalovat i chystaný postup při opravě krovů. Město chce na opravu získat dotaci od ministerstva kultury.

Ze zbývajících dvou kiosků je ten větší u náměstí Svobody již opravený. Opravu loni zorganizovala městská příspěvková organizace Správa nemovitostí, která pro ni vybrala firmu Štěpánek z Opočna. Cena díla byla 1,55 milionu korun bez DPH. Poslední, čtvrtý kiosek by měla také opravit Správa nemovitostí. Opravy prostřednictvím Správy nemovitostí město dělá bez dotací.
0 komentářů
přidat komentář

Související články